Žiadam zasielať HFI správy

Tlačová správa: V Bratislave pred voľbami pochodovalo 3000 ľudí, apelovali na politikov za ochranu života nenarodených detí a ich matiek

 

V Bratislave sa v nedeľu 24. septembra 2023 uskutočnil lokálny pochod Bratislava za život, na ktorom sa v nepriaznivom počasí zúčastnilo 3000 ludí. Cieľom pochodu bolo osláviť život a zároveň apelovať na ukončenie diskriminácie nenarodených detí a ukončenie ohrozovania tehotných matiek umelým potratom, ktorý so sebou nesie riziká pre zdravie i psychiku.

Prečítajte si Manifest Bratislava za život!

Čítať ďalej...

Tak si to predstavte: zákon o tlkote srdca znížil potraty v Texase na polovicu

V septembri 2021 začal v Texase platiť zákon chrániaci nenarodené deti od momentu, keď im je možné detegovať tlkot srdca, čo je približne v piatom až šiestom týždni tehotenstva.

Ide zatiaľ o najviac život ochraňujúci zákon, ktorý od rozhodnutia Roe v. Wade v roku 1973 nadobudol v USA účinnosť. Chráni všetky deti vrátane detí zdravotne postihnutých aj detí počatých po znásilnení a inceste. Pritom však neobmedzuje medicínske zákroky potrebné pre záchranu zdravia a života matky. Mnohé matky sa o svojom tehotenstve dozvedia v čase, keď ich dieťaťu už tlčie srdce, takže dieťa je už v Texase chránené.

Čítať ďalej...

Nová žena

Nová žena je osvetový leták, ktorého cieľom je informovať čitateľov o rizikách umelého potratu na zdravie a psychiku ženy, o možnostiach pomoci v tehotenstve, ako aj o iných riešeniach neželaného tehotenstva. Je určený pre širšie použitie – do čakární u gynekológov a iných lekárov, v lekárni, pre školy, internáty, alebo na iné vhodné miesta.

Nová žena obsahuje informácie, ktoré sú dôležité pri rozhodovaní o neplánovanom tehotenstve. Má formu časopisu, v ktorom sú rozhovory, skutočné príbehy, články aj právne a sociálne poradenstvo. Rozsahom informácií vhodne dopĺňa zákonné poučenie pred umelým potratom, avšak v čitateľsky atraktívnejšej a zrozumiteľnejšej podobe.

Novú ženu zasielame zdarma pre všetkých, ktorí chcú pomôcť s jej distribúciou do gynekologických čakární a na iné miesta.

Čítať ďalej...

Otvorený list poslancom na podporu zákona o ochrane tehotných žien

Dňa 28. októbra 2021 bol poslancom Národnej rady SR doručený list viac ako 50 osobností na podporu zákona o pomoci tehotným matkám. Tu je znenie listu aj zoznam signatárov.

Vážená pani poslankyňa, vážený pán poslanec,

podporte prosíme Zákon o pomoci tehotným ženám.

Na Slovensku máme skúsenosti s poskytovaním pomoci pri nečakanom tehotenstve. Tie skúsenosti hovoria, že rozhodovanie tehotných matiek v núdzi nie je vždy jednoduché a neraz svoj postoj zmenia, a to aj viackrát. Veľmi im pomôže, keď dostanú kvalitné a komplexné informácie o rizikách umelého potratu, o možnostiach sociálnej podpory zo strany štátu, o možnostiach bývania, o pomoci zo strany pomáhajúcich organizácií či o možnostiach liečby postihnutia dieťaťa.

Veľmi im tiež pomôže, keď majú dostatok času, aby si tieto informácie v pokoji premysleli a vyhli sa skratovému konaniu alebo konaniu pod nátlakom iného človeka, ktoré je, žiaľ... 

Čítať ďalej...

Skôr ako sa rozhodnete... tlačová správa

Tlačová správa zo dňa 2. 4. 2019

Skôr ako sa rozhodnete... je názov novej informačnej brožúry, ktorá má žiadateľkám o umelý potrat poskytnúť korektné a podrobné informácie o rizikách potratu, ako aj o iných riešeniach neplánovaného tehotenstva.

Podľa platnej legislatívy majú byť žiadateľky o potrat informované o rizikách umelého potratu pre ich psychické a fyzické zdravie, o účele a priebehu potratu, o vývoji dieťaťa, ako aj o iných možnostiach riešenia neželaného tehotenstva. Lekári by im tiež mali priamo do ruky odovzdať zoznam organizácií, ktoré poskytujú pomoc v tehotenstve. „Oficiálne poučenie je nedostatočné, málo zrozumiteľné a neinformuje o všetkých rizikách potratu. Lekári často ani neodovzdajú matkám zoznam organizácií, ktoré im vedia poskytnúť pomoc. Brožúrka Skôr ako sa rozhodnete... pomáha tieto nedostatky odstrániť,“ uviedol....

Čítať ďalej...

Veľká rekapitulácia: Ide o liberálne strašenie, ignorantstvo a manipulácie

Prečo matky žiadajúce o potrat potrebujú kvalitné poučenie aj dlhšiu dobu na premyslenie?

Zdá sa, že najkoncentrovanejší útok obhajcov potratov smeruje proti zavedeniu čakacej doby aj na potraty z takzvaných zdravotných dôvodov a na predĺženie tejto doby na premyslenie.

Strašenie zamĺknutými potratmi

Najskôr zaznel argument, že kvôli tomuto novému pravidlu budú musieť lekári čakať štyri dni aj v prípade vyčistenia maternice pri zamĺknutom potrate, teda keď dieťa zomrelo samé, avšak nedošlo k jeho spontánnemu vypudeniu. Takto argumentovala napríklad poslankyňa Vladimíra Marcinková a organizácia Ženské kruhy.

Samozrejme, ide o nezmysel, pretože doba na premyslenie sa vzťahuje výhradne na umelý potrat, teda úmyselné zabitie dieťaťa na základe zákona o umelom prerušení tehotenstva. Ošetrenie zamĺknutého potratu je niečo celkom iné, a tento zákrok sa neriadi zákonom o umelom prerušení tehotenstva.

Takto naformulovaný argument spochybnili aj informovanejší zástancovia potratov....

Čítať ďalej...

Skôr ako sa rozhodnete... Poučenie pred umelým potratom

Skôr ako sa rozhodnete... je informačná brožúra, ktorá obsahuje poučenie pred umelým potratom. Je určená pre gynekológov, aby ju odovzdali žiadateľkám o umelý potrat ako doplnkovú informáciu k zákonnému poučeniu.

Brožúra obsahuje presne tie informácie, o ktorých musí byť žiadateľka o umelý potrat poučená v zmysle § 6b zákona č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, no toto poučenie je rozsiahlejšie a prehľadnejšie ako oficiálne poučenie schválené ministerstvom zdravotníctva (text oficiálneho poučenia je vo Vyhláške č. 417/2009 Z.z.).

Lekárom a poskytovateľom zdravotnej starostlivosti ponúkame brožúru zdarma.

Čítať ďalej...

Petícia: Pomôžte tehotným matkám v núdzi

Do druhého čítania prešiel návrh zákona o pomoci tehotným ženám, ktorý predložila skupina poslancov pod vedením Anny Záborskej. Zákon síce nezakazuje umelé potraty, avšak obsahuje viacero zmien, ktoré môžu pomôcť ochrániť život v konkrétnych životných situáciách.


Podobné zákony, ktoré mali za cieľ zlepšiť pomoc tehotným matkám, už boli v parlamente prerokovávané veľakrát. Žiaľ posledné pokusy skončili neúspechom, aj keď treba povedať, že veľmi tesne. Neraz chýbal jediný hlas. Šanca na prijatie takéhoto zákona je teda reálna a hrá sa o hlas každého poslanca. Aj preto je Váš podpis veľmi cenný.

Čítať ďalej...

Petícia za zlepšenie ochrany nenarodených detí a ich matiek

Tlačová správa, 21. 1. 2019

V pondelok 21. januára 2019 sme spolu so Spoločenstvom Ladislava Hanusa spustili Petíciu za zlepšenie ochrany nenarodených detí a ich matiek. Petícia podporuje také zmeny potratového zákona, ktoré zlepšujú ochranu života nenarodených detí a vyzýva poslancov národnej rady, aby ako reprezentanti občanov takéto návrhy predkladali a hlasovali za ne. Zároveň osobitne podporuje návrh novely potratového zákona, ktorý predkladá poslanec  Richard Vašečka. Cieľom petície je dosiahnuť prijatie zákona zákona v Národnej rade Slovenskej republiky.

Čítať ďalej...

Zatváranie potratových kliník znižuje potratovosť. Potvrdzujú to vedecké štúdie

Jedným z argumentov, ktorý sa používa proti prijatiu zákonov obmedzujúcich umelé potraty je aj ten, že zákaz potratov nič nevyrieši a potraty sa budú rovnako robiť aj naďalej vďaka potratovej turistike. Nie je to celkom tak. Vo všeobecnosti platí, že čím sú tovary alebo služby ťažšie dostupné, tým menší je po nich dopyt. Výskum ukazuje, že umelé potraty nie sú výnimkou.

Na množstvo potratov vplýva veľa rôznych faktorov. V tomto článku by som sa rád pozrel na jeden z nich – vzdialenosť od najbližšej potratovej kliniky. Aktuálne štúdie ukazujú, že čím ďalej musí matka za potratom cestovať, tým menšia je pravdepodobnosť, že na potrat pôjde. Naopak, blízkosť potratovej kliniky je spojená s výrazne zvýšenou potratovosťou. Platí to aj vtedy, ak legálnosť potratov nie je dotknutá – už samotná väčšia vzdialenosť postačuje na to, aby sa potraty obmedzili.

Čítať ďalej...

Zastavme násilie na nenarodených ženách

Odmietať násilie na ženách a schvaľovať násilie na nenarodených deťoch nedáva zmysel.

Iniciatíva Nebudeme ticho! spojila boj proti násiliu na ženách s propagáciou potratov, antikoncepcie a sexuálnej výchovy.

Rozhodne treba bojovať proti násiliu na ženách. No treba to robiť konzistentne a bez diskriminácie. Preto treba bojovať aj proti násiliu na nenarodených ženách. A na základe rovnosti mužov a žien samozrejme aj proti násiliu na nenarodených chlapcoch. Odmietať násilie na ženách a schvaľovať násilie na nenarodených deťoch nedáva zmysel....

Čítať ďalej...

Počas lockdownu bolo výrazne menej operácií, umelé potraty však klesli len minimálne

S odstupom času sa môžeme pozrieť, aký vplyv mala pandémia na množstvo vykonaných potratov. Ako klesli umelé potraty vykonané cudzinkám a ako vyzerajú trendy v roku 2021. Text ponúkne aj dve dobré správy na záver.

Keď na jar minulého roka prepukla epidémia koronavírusu, jedným z opatrení bolo aj obmedzenie plánovaných operácií, pokiaľ nešlo o neodkladné a život zachraňujúce úkony. Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová v apríli vyzvala ministra Krajčího, aby sa tieto zdravotné opatrenia nevzťahovali na výkon umelých potratov a žiadala garanciu prístupu k potratom. Minister jej odkázal, že potraty nepovažuje za nevyhnutnú zdravotnú starostlivosť, s tým, že verí, že „pani ombudsmanka pochopí, že oslabenie imunity počas chirurgickej operácie môže násobiť rizikovosť každej operácie. Práve operáciami oslabené tehotné matky by tak mohli byť výrazne ohrozené na svojom živote a zdraví,“ argumentoval rezort zdravotníctva.

S odstupom času sa môžeme pozrieť, aký vplyv mala pandémia na množstvo vykonaných potratov.

Čítať ďalej...

Poslanec Vašečka navrhuje zlepšiť ochranu matiek a nenarodených detí

Tlačová správa, 27. 9. 2018

Poslanec Richard Vašečka (nezaradený) navrhuje zásadnú zmenu starého komunistického zákona o potratoch, ktorá by výrazne zlepšila ochranu života nenarodených detí.

„Život je prvoradá a základná hodnota. Každý chce žiť. Každý má právo na život. Veľký či malý. Preto musíme chrániť život každého z nás. A to sa týka, samozrejme, aj nenarodených detí. Musíme odmietnuť zabíjanie detí potratmi. Ja osobne som proti každému umelému potratu. Samozrejme, rovnako je potrebné chrániť život matky“, uvádza Vašečka.

„Naša spoločnosť sa dnes zhodne, že potrat nie je dobrý, že potrat nie je riešenie. Panuje silné presvedčenie, že keď už teda potraty vykonávame, mali by byť dovolené len z veľmi vážnych dôvodov. Preto je najvyšší čas urobiť konečne prvý krok k zásadnej zmene starého komunistického potratového zákona a k reálnemu zlepšeniu ochrany života nenarodených detí“, vysvetľuje poslanec....

Čítať ďalej...

Právne argumenty proti Záborskej novele neobstoja

Aj o tom, ako bohatí oligarchovia cez medzinárodné organizácie ovplyvňujú aj našu politiku.

Právne argumenty proti Záborskej novele neobstoja

Melinda Gates rozpráva o genderovej rovnosti.
Ilustračná fotka: Flickr, UN Women, Planet 50-50 by 2030: Step It Up for Gender Equality, New York 10. marca 2015. Licencia: CC BY-NC-ND 2.0

Proti Záborskej novele sa zdvihla vlna kritiky. Obhajcovia potratov sa snažia vytvoriť dojem, že prijatie novely by bolo protiprávne. Argumentujú rozhodnutím ústavného súdu, judikátmi Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) a odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Ani jeden z týchto právnych argumentov neobstojí....


Čítať ďalej...

Výzva poslancom NR SR na predkladanie a podporu návrhov zákonov, ktoré zlepšia ochranu života každého človeka

Ľudský život začína počatím. Právo na život je prvé zo všetkých práv, bez neho niet ďalších ľudských práv. Právo na život je neodňateľné, nescudziteľné, nepremlčateľné. Nikto nemá právo siahnuť na život nevinného človeka.

Ľudský život je obzvlášť krehký a zraniteľný pred narodením a preto si vyžaduje osobitnú opateru. Kvôli totalitnej potratovej legislatíve sú už od roku 1957 nenarodené dieťa i jeho matka vystavené riziku umelého potratu. Bezpodmienečné právo dieťaťa na život je tak podriadené posúdeniu a rozhodnutiu silnejšieho. Tým sa porušuje zásada chrániaca ľudskú integritu a dôstojnosť: Nikto nemá právo siahnuť na život nevinného človeka.

Politické snahy, ktoré sú zacielené na obmedzenie alebo zákaz ničenia nenarodeného  dieťaťa, sú nielen legitímne, ale v pravom zmysle slova primárne. Ich cieľom je totiž dosiahnutie základnej spravodlivosti pre všetkých členov spoločnosti. Posilnenie ochrany alebo úplná ochrana dieťaťa a jeho matky pred umelým potratom nedáva nenarodeným deťom nejaké zvláštne privilégiá a nie je to ani prejav politickej veľkorysosti. Plná zákonná ochrana nenarodeného dieťaťa ako jedinečnej ľudskej osoby je naším politickým i občianskym dlhom, morálnou povinnosťou a najvážnejšou úlohou. Aktívna snaha o zákonnú ochranu práva na život pre každého človeka je v takom dominantnom postavení k ostatnej politickej agende, ako samotné právo na život k ostatným ľudským právam.

Preto vítame a podporujeme každý rozumný krok k zákonnej ochrane nenarodeného dieťaťa – bez ohľadu na politickú príslušnosť predkladateľov či podporovateľov. Každý legitímne zvolený politik má právo a povinnosť navrhovať, podporovať a schvaľovať také zákony, ktoré chránia život a dôstojnosť človeka. Ochrana, ba už aj pokus o ochranu, života nevinného človeka sú správne – bez ohľadu na to, kto ich realizuje. A tak ich treba podporovať. 

Veľmi dobre tieto morálne princípy pomenoval pápež Ján Pavol II. v encyklike Evangelium vitae:

Čl. 90 – Politici „ako povolaní do služby človeku a spoločnému dobru majú povinnosť odvážne sa vyslovovať za život, najmä vo sfére právnych nariadení.“

Čl. 90 – „V demokratickom systéme, kde sa zákony a rozhodnutia tvoria na základe súhlasu mnohých občanov, vo vedomí osôb, ktoré sú vykonávateľmi moci, môže byť oslabený pocit osobnej zodpovednosti. Nikto sa jej však nemôže zbaviť, najmä keď zastáva funkciu v oblasti zákonodarstva alebo správy.“

Čl. 90 – „I keď právo nie je jediným nástrojom obrany ľudského života, zohráva veľmi dôležitú, niekedy rozhodujúcu úlohu v procese vytvárania určitého zmýšľania a určitých mravov.“

Čl. 73 – Ak nie je možné „odmietnuť, alebo úplne zrušiť zákon o umelom potrate, člen parlamentu, ktorého osobný absolútny nesúhlas s potratom je jasný a všetkým známy, konal by správne, keby podporil návrhy, cieľom ktorých je obmedzenie škodlivosti takéhoto zákona a umenšenie jeho negatívnych dôsledkov na poli kultúry a verejnej mravnosti. Keď takto koná,... robí správny a dovolený pokus obmedziť jeho škodlivé aspekty.“

Sme presvedčení, že uznanie práva na život pre všetkých je ľahko pochopiteľný koncept a má takú silnú argumentačnú podporu (logickú, medicínsku, demografickú, etickú,...), že jeho presadenie je len otázkou času. Vyzývame všetkých, ktorým je zverená moc – poslancov NR SR, vládu, prezidenta, aby hľadali reálne možnosti zlepšenia ochrany života každého človeka, neúnavne ich presadzovali a podporovali návrhy zákonných úprav, ktoré k tomuto cieľu smerujú.   

 

Marek Michalčík, Sekcia kultúry života, Kanet, n. o.

Patrik Daniška, Inštitút pre ľudské práva a rodinnú politiku, o. z.

Anton Chromík, Aliancia za rodinu, o. z.

Tomáš Kováčik, Asociácia za život a rodinu, o. z.

Jana Tutková, Centrum pre bioetickú reformu, o. z.

Andrej Ungvarský, projekt 9 mesiacov za život

Dušan Škurla, Aliancia za život, o. z.

Jozef Mikloško, SPDDD Úsmev ako dar, o. z.

Vladimír Krčméry, Vysoká škola zdravotníctva a soc. práce sv. Alžbety

Juraj Šúst, Bratislava za život, iniciatíva Spoločenstva Ladislava Hanusa a HFI

Čítať ďalej...

Potratoví aktivisti zneužívajú krízu

Žiadajú domáce chemické potraty, aj zrušenie pravidiel, ktoré chránia matku pred unáhlených rozhodnutím.

 

„Nikdy nepremárnite vážnu krízu. A čo tým myslím je to, že je príležitosťou spraviť veci, o ktorých ste si predtým mysleli, že ich spraviť nemôžete.“ Tieto slová vyslovil Rahm Emanuel, vedúci služobného úradu prezidenta Baracka Obamu. Zdá sa, že jeho výrok verne vystihuje zmýšľanie potratových aktivistov v dnešných krízových časoch.

Čítať ďalej...

Stúpol počet potratov. Môže za to potratová turistika

Po 28 rokoch prvýkrát medziročne stúpol počet umelých potratov spravených na Slovensku. Kým v roku 2016 bolo oficiálne zaevidovaných 6 493 umelých potratov, v minulom roku to bolo až 7 497 potratov.

Počty potratov pritom klesajú každý rok už od roku 1989. Ako vyplýva z údajov Národného centra zdravotníckych informácií, aj v minulom roku klesol počet umelých potratov vykonaných matkám s trvalým pobytom na Slovensku zo 6 491 v roku 2016 na 6 102 v roku 2017, teda o 389 potratov. Trend poklesu potratovosti Sloveniek je teda naďalej dobrý.

Prudko však narástli umelé potraty cudziniek.

Čítať ďalej...

Pred potratom treba poučiť rozum aj cit

Proti ukázaniu dieťaťa cez ultrazvuk a zákazu reklamy na potraty sa začali objavovať nové argumenty. Idú opäť mimo.

S novými argumentami prišli slovenské pro-choice organizácie vo svojej podpisovke proti zákonu. S podobnou argumentáciou prišla aj komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová vo svojom liste slovenskému parlamentu. A pred časom aj štyri nadnárodné propotratové organizácie v ich spoločnom vyhlásení.

Prvá obava je, že „lekári a lekárky nebudú smieť informovať o poskytovaní interrupcií“. Nie je to pravda....

Čítať ďalej...

Manifestácia za život a spravodlivú spoločnosť pre všetkých

V stredu 21. marca sa konala v Bratislave Manifestácia za život a spravodlivú spoločnosť pre všetkých. Zúčastnilo sa jej okolo 500 ľudí, ktorí si pripomenuli 30. výročie Sviečkovej manifestácie, a tiež Deň počatého dieťaťa.

Cieľom zhromaždenia bolo aktualizovať odkaz Sviečkovej manifestácie pre dnešnú dobu. Zazneli najmä tri okruhy problémov, prvým z nich je potreba chrániť život všetkých ľudí bez rozdielu, vrátane nenarodených detí. Ako poznamenal Juraj Šúst zo Spoločenstva Ladislava Hanusa: „Kým nebude chránený život každého človeka, nebude naša spoločnosť spravodlivá.“

Druhou témou je sloboda, ktorá je so Sviečkovou manifestáciou nerozlučne spojená. Právnička Zuzana Brixová pripomenula, že podľa údajov ACN približne 75% všetkých foriem nábožensky motivovaného násilia vo svete je páchaných na kresťanoch. ...

Čítať ďalej...

Uškvariť srdce dieťaťa a iné fake news

Poučenie pred potratom nie je dnes dostatočné. Návrh, ktorý je v parlamente, ho môže výrazne zlepšiť.

Zákon poslankyne Smolíkovej a spol., ktorý prešiel do druhého čítania, žiada zákaz reklamy na potraty, ale aj lepšie poučenie pred umelým potratom. Matka by podľa neho mala vidieť sono dieťaťa, počuť tlkot jeho srdca a dostať obrázok dieťaťa z vyšetrenia. Zástancom potratov sa však tento návrh nepáči a pustili sa do jeho kritiky. A to nie vždy korektným spôsobom.

Čítať ďalej...

Sovieti a potraty

Presne pred 60 rokmi legalizovali komunisti v Československu potraty. V tom čase už mala potratová legislatíva za sebou dlhú históriu v Sovietskom zväze....

Čítať ďalej...