Žiadam zasielať HFI správy

Počas lockdownu bolo výrazne menej operácií, umelé potraty však klesli len minimálne

S odstupom času sa môžeme pozrieť, aký vplyv mala pandémia na množstvo vykonaných potratov. Ako klesli umelé potraty vykonané cudzinkám a ako vyzerajú trendy v roku 2021. Text ponúkne aj dve dobré správy na záver.

Keď na jar minulého roka prepukla epidémia koronavírusu, jedným z opatrení bolo aj obmedzenie plánovaných operácií, pokiaľ nešlo o neodkladné a život zachraňujúce úkony. Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová v apríli vyzvala ministra Krajčího, aby sa tieto zdravotné opatrenia nevzťahovali na výkon umelých potratov a žiadala garanciu prístupu k potratom. Minister jej odkázal, že potraty nepovažuje za nevyhnutnú zdravotnú starostlivosť, s tým, že verí, že „pani ombudsmanka pochopí, že oslabenie imunity počas chirurgickej operácie môže násobiť rizikovosť každej operácie. Práve operáciami oslabené tehotné matky by tak mohli byť výrazne ohrozené na svojom živote a zdraví,“ argumentoval rezort zdravotníctva.

S odstupom času sa môžeme pozrieť, aký vplyv mala pandémia na množstvo vykonaných potratov.

Chirurgické operácie klesli v lockdowne o 39 percent

Aby sme údaje o potratoch mali s čím porovnať, pozrime sa najskôr na celkové počty chirurgických operácií. Z údajov poskytnutých zdravotnými poisťovňami je vidieť, že počty chirurgických operácií v obdobiach lockdownu (mesiace marec – máj a október – december 2020) výrazne poklesli. Najviac poklesli plánované operácie. Oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka v čase lockdownu plánované operácie poklesli o 44 percent, v ostatnom období stúpli o 2 percentá.

Poklesli však aj akútne operácie, v čase lockdownu o 23 percent, v ostatnom období klesli o 8 percent.

Celkový počet chirurgických operácií evidovaných poisťovňami (akútnych aj plánovaných) klesol v čase lockdownu o 39 percent, v ostatnom období narástol o 1 percento.


Počet chirurgických operácií preplatených zdravotnými poisťovňami. Zdroj: VšZP, Dôvera, UNION

Umelé potraty klesli v lockdowne o 10 percent

Teraz sa pozrime na krivku umelej potratovosti. Tu už sú výkyvy oproti predchádzajúcemu roku výrazne menšie. Vychádzam z údajov o umelých potratoch v databáze DATAcube (Štatistický úrad SR), podľa ktorých došlo v roku 2020 oproti predchádzajúcemu roku k celkovému poklesu umelých potratov o 7,5 percenta. V lockdownových mesiacoch (marec – máj a október – december) predstavoval tento pokles 9,9 percenta, kým v ostatnom období bol pokles 5,2 percenta, v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

Tu treba povedať, že počty umelých potratov klesajú na Slovensku kontinuálne už od roku 1989, a klesli by zrejme aj bez ohľadu na lockdown. Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií bol za posledných 20 rokov priemerný medziročný pokles počtu umelých potratov žien zo Slovenka na úrovni 5,4 percenta (hoci v posledných dvoch rokoch bol o niečo nižší). To je zhruba úroveň poklesu potratovosti v mesiacoch bez výraznejších epidemiologických obmedzení. Dalo by sa teda povedať, že vďaka lockdownu potraty poklesli, avšak nie o celých 9,9 percenta, pretože veľká časť tohto poklesu sa dá pripísať stabilnému medziročnému poklesu, ktorý nemá s lockdownom žiaden súvis. Ak by aj v týchto mesiacoch prirodzene klesala potratovosť o cca 5,4 percenta, trochu zjednodušene by sa dalo povedať, že samotný lockdown spôsobil pokles len asi o 4,5 percenta.  


Zdroj: Štatistický úrad SR (DATAcube). Táto databáza uvádza počty potratov za jednotlivé mesiace podľa dátumu ich nahlásenia. Oproti počtu potratov vykonaných v jednotlivých mesiacoch sa spravidla líšia, avšak len minimálne a neskresľujú celkový obraz o vývoji potratovosti.

Keď sa vrátime k polemike z úvodu článku, či lockdown výraznejšie obmedzil potratovosť, treba žiaľ povedať, že len minimálne. V čase, keď boli ľudia zavretí doma, necestovali, nemohli sa stretať, chodiť do kostolov, keď sa zavreli mnohé prevádzky a obmedzilo sa poskytovanie zdravotnej starostlivosti, vrátane zrušenia mnohých operácií, potratov sa tieto obmedzenia takmer vôbec nedotkli. Pokles potratov v mesiacoch lockdownu bol dokonca nižší (9,9 percenta, resp. samotnému lockdownu pripísateľných 5,4 percenta) ako pokles akútnych chirurgických operácií (23 percent), na výkon ktorých sa epidemiologické obmedzenia nevzťahovali. Všetci sme sa v lockdowne obmedzili, aby sme chránili zdravie a životy nás aj druhých, len potratová mašinéria nie. Trochu cynicky by sa dalo povedať, že pani ombudsmanka môže byť spokojná, zabíjania detí sa lockdown nijak výrazne nedotkol. A to podľa nášho ústavného súdu potraty na žiadosť nemožno ani považovať za poskytovanie zdravotnej starostlivosti. 

Dve dobré správy

Aby sme skončili s niečím pozitívnejším, lockdown, teda hlavne obmedzenia cestovania cez hranice, mali dosť pozitívny dopad na pokles potratov vykonaných na Slovensku ženám s trvalým pobytom v zahraničí. Kým v roku 2019 sa cudzinkám na Slovensku oficiálne spravilo 1 329 umelých potratov, v minulom roku to bolo len 717 umelých potratov, čo predstavuje pokles o 46 percent. Z údajov poskytnutých Národným centrom zdravotníckych informácií vyplýva, že potratová turistika na Slovensko v mesiacoch prvej aj druhej vlny epidémie výrazne klesla.


Zdroj: NCZI

A druhá dobrá správa je, že z najaktuálnejších údajov za mesiace január až marec 2021 vyplýva (ako ste si už zrejme všimli z druhého grafu), že medziročný pokles umelých potratov je v týchto mesiacoch ešte výraznejší ako v predošlom roku, a síce takmer 16 percent.

Akékoľvek číslo umelých potratov vyššie ako nula je privysoké, ale aspoň trend je dobrý. Ak sa čísla nepokazia, zdá sa, že tento rok by mohla potratovosť klesnúť ešte výraznejšie ako v predchádzajúcich rokoch.



Čllánok vyšiel v Denníku Štandard 8. júna 2021.