Žiadam zasielať HFI správy

Tlačová správa: V Bratislave pred voľbami pochodovalo 3000 ľudí, apelovali na politikov za ochranu života nenarodených detí a ich matiek

Prečítajte si Manifest Bratislava za život!

V Bratislave sa v nedeľu 24. septembra 2023 uskutočnil lokálny pochod Bratislava za život, na ktorom sa v nepriaznivom počasí zúčastnilo 3000 ludí. Cieľom pochodu bolo osláviť život a zároveň apelovať na ukončenie diskriminácie nenarodených detí a ukončenie ohrozovania tehotných matiek umelým potratom, ktorý so sebou nesie riziká pre zdravie i psychiku.

Hlavným mottom podujatia bolo heslo „VOLÍM (SI) ŽIVOT“, ktoré poukazuje na blížiace sa parlamentné voľby. Hlavnými organizátormi sú Inštitút Ladislava Hanusa, Inštitút pre ľudské práva a rodinnú politiku a Asociácia za život a rodinu. Záštitu nad podujatím prebrala Bratislavská arcidiecéza.

Podujatie sa začalo o 15:00 na Hlavnom námestí v Bratislave príhovormi zástupcov zdravotníkov, právnikov, akademickej sféry, Cirkvi, verejných inštitúcií a občianskeho života, predstaviteľov médií i pro-life organizácií zo Slovenska i zo sveta.

Povedali sme celému Slovensku, aj politikom a kandidátom vo voľbách, že život nenarodených detí treba chrániť rovnako, ako chránime život už narodených ľudí. Túto spravodlivú požiadavku vznášame do spoločnosti práve v období, kedy rozhodujeme o charaktere našej krajiny. Žiadame občanov, aby volili aj podľa hodnôt,“ povedal jeden z organizátorov podujatia, Juraj Šúst z Inštitútu Ladislava Hanusa.

Veľmi sa tešíme, že na podujatie prišlo 3000 občanov Slovenska vyjadriť svoj postoj za život, za ochranu nenarodených detí a ich matiek pred rizikami potratu. Vždy je tu lepšie riešenie, ktoré musíme aktívne ponúkať. V 21. storočí je úplne zbytočné vôbec premýšľať nad potratom, ktorý ubližuje, ako nad riešením nejakej situácie, pretože vždy sú tu lepšie riešenia. Apelujeme na politikov, aby boli odvážnym hlasom nenarodených a ich matiek,“ povedal ďalší organizátor podujatia, Tomáš Kováčik z Asociácie za život a rodinu.

Nechceme sa už len prizerať, chceme aktívne konať v prospech života. Pochodovali sme dnes pokojne, no odhodlane za najmenších z nás a hovoríme jasne, že sa nezľakneme, že ich neprestaneme brániť. Uvedomujeme si, že ochrana nenarodených detí musí stáť na dvoch pilieroch, ktoré idú ruka v ruke – prvý pilier stojí na zlepšení súčasného právneho stavu – žiadame napravenie abnormálnej situácie zavedenej komunistickým režimom, kedy je tejto skupine ľudí upierané najzákladnejšie ľudské právo na život. Druhým pilierom je pomoc tehotným matkám a rodinám v núdzi, keďže ekonomické dôvody patria  medzi časté dôvody, pre ktoré matky zvažujú usmrtenie svojho dieťaťa,“ dodal ďalší organizátor pochodu, Patrik Daniška z Inštitútu pre ľudské práva a rodinnú politiku.

Na podujatí vystúpili aj Calum a Lois Millerovci z Veľkej Británie, Rod Dreher z USA, arcibiskup Stanislav Zvolenský, biskup Jozef Haľko, zástupca gréckokatolíckej cirkvi Stanislav Diheneščík, predstavitelia umeleckej obce Štefan Bučko, Anežka Sňahničanová, Monika Ližbetin a Sára Dobrovodská, zdravotníci Iryna Borys z Ukrajiny, Andrej Mikolášik, Magdaléna Gérová, či študentka pôrodnej asistencie Mária Hudáková, prihovorila sa aj mama dieťaťa s handicapom Lucia Zimenová. Právnikov a akademikov reprezentovala Lenka Kmeťová, Martin Luterán, Weronika Przebierala z Poľska a Katarína Šmigová. Osobnosti kultúrneho a občianskeho života reprezentovala matematička a disidentka Kamila Bendová z Českej republiky a komisár pre deti Jozef Mikloško ml. Príhovory uzavreli predstavitelia médií Jaroslav Daniška, Martin Hanus a Martin Šajgalík a aktivisti Radim a Kateřina Ucháčovci z ČR, Matúš Hagara, Anton Chromík, Marek Nikolov, Katarína Kapinajová a organizátori Patrik Daniška, Tomáš Kováčik a Juraj Šúst.

Po príhovoroch sa dav vydal na pochod mestom, pričom prešiel popod Michalskú bránu, cez Obchodnú ulicu až na Námestie slobody, kde záverečnou bodkou deti potešil kúzelník Ivan.

Foto: (c) Anton Frič