Žiadam zasielať HFI správy

Zastavme násilie na nenarodených ženách

Odmietať násilie na ženách a schvaľovať násilie na nenarodených deťoch nedáva zmysel.

Iniciatíva Nebudeme ticho! spojila boj proti násiliu na ženách s propagáciou potratov, antikoncepcie a sexuálnej výchovy.

Rozhodne treba bojovať proti násiliu na ženách. No treba to robiť konzistentne a bez diskriminácie. Preto treba bojovať aj proti násiliu na nenarodených ženách. A na základe rovnosti mužov a žien samozrejme aj proti násiliu na nenarodených chlapcoch. Odmietať násilie na ženách a schvaľovať násilie na nenarodených deťoch nedáva zmysel.

Ubližovať slabšiemu sa nemá. Ženy sú vo všeobecnosti slabšie ako muži, preto by muži nemali zneužívať svoju fyzickú silu a ubližovať ženám.  Ale ženy sú zase silnejšie ako ich nenarodené deti. Ak sme proti zneužívaniu sily proti slabším, ani neplánovane tehotné matky by nemali zneužívať svoju silu na ubližovanie svojim nenarodeným deťom.

Väčšina žien sa cíti byť do potratu dotlačená okolím.

Potrat je navyše aj násilie na žene. Nejde len o fakt, že umelý potrat je ublížením žene, s množstvom rizík na jej psychickéfyzické zdravie. Ide aj o to, že väčšina žien sa cíti byť do potratu dotlačená okolím, a áno, často práve nezodpovedným chlapom. Ako to vidia feministky? „Je to tvoje právo, rozhodni sa slobodne sama.“ No ako to často funguje v praxi? „Je to tvoj problém. Vyrieš si ho sama!“ Podľa výskumu Priscilly Colemanovej 58,3 % žien šlo na potrat preto, aby vyhoveli iným ľuďom, 73,8 % nepovažovalo svoje rozhodnutie za úplne slobodné bez čo i len slabého nátlaku okolia, 28,4 % šlo na potrat zo strachu, že stratia svojho partnera, ak na potrat nepôjdu. Potrat je násilie na žene. A keď je úplne legálny, žene sa voči násilníkovi, ktorí ju do potratu núti, bráni oveľa ťažšie.

Vraj k zníženiu celkového počtu potratov nevedie ich legislatívne obmedzenie, ale len prevencia. Nič proti dôležitosti prevencie (vo všeobecnosti). Ale to naozaj máme veriť, že legislatívne zákazy pomáhajú pri všetkom ostatnom, len pri potratoch nie?

Teraz k tej prevencii. Kvalitná výchova je dôležitá. No ktorá to je? Tá, čo tínedžerom hovorí, aby sex nemali, alebo tá, čo predpokladá, že sex tak či tak mať budú (prípadne to priamo schvaľuje), tak nech sa radšej naučia chrániť antikoncepciou?

Podľa výskumu amerického ministerstva zdravotníctva 60% amerických tínedžerov nikdy nemalo sex. Z podrobnejšej analýzy vyplýva, že tínedžeri, ktorí sex už mali, sa celkovo správajú oveľa rizikovejšie, najmä v oblasti násilia, samovrážd, užívania drog, alkoholu, fajčenia, nezdravého stravovania a podobne. Viesť mladých k sexuálnej zdržanlivosti dáva zmysel.

Výchova propagujúca antikoncepciu sa ukázala ako neúčinná, a v niektorých prípadoch vyslovene škodlivá.

Čo by malo byť cieľom výchovy? Menej rizikového sexuálneho správania? Menej neželaných tehotenstiev mladistvých? Menej pohlavných chorôb? Ak toto sú ciele, tak efektívnejšia metóda je tá, čo mladých vedie k zdržanlivosti, nie k antikoncepcii. Podľa nedávnej štúdie IRE (Institute for Research and Evaluation) sa výchova propagujúca antikoncepciu ukázala ako neúčinná, a v niektorých prípadoch vyslovene škodlivá. O výchove k zdržanlivosti platí presný opak.

Antikoncepcia a potraty sú plody z toho istého stromu: „chcem sex bez rodičovstva“. Podľa štúdie Jamesa Trussella je riziko zlyhania antikoncepcie pomerne vysoké – 9% pri hormonálnej antikoncepcii a 18% pri kondóme, počas prvého roka používania. Keď antikoncepcia zlyhá, nastúpi potrat. (A to ešte nehovoríme o abortívnom účinku antikoncepcie.) Ak teda niekto naozaj chce znižovať množstvo umelých potratov, propagáciou antikoncepčnej mentality to nedosiahne.

Napokon predsa len treba spomenúť niečo, čo je vo vyhlásení Nebudeme ticho! pravdivé: „Vydajme sa cestou pochopenia a solidarity so ženami, ktoré sa o tehotenstve rozhodujú. Urobme všetko pre to, aby boli ekonomické, pracovné a sociálne prekážky, ktoré ich nútia robiť ťažké rozhodnutia, odstránené.“

To znie super, poďme do toho! Jeden zoznam organizácií, ktoré pomáhajú tehotným matkám v ťažkej situácii je napríklad tu: Pro-life metro.

Článok vyšiel na Postoj.sk

Ilustračná fotka: Bristekjegor - Freepik.com