Žiadam zasielať HFI správy

Ako hlasovali poslanci o fiduciárnych dôverníkoch

Poslanci dňa 10. 5. 2023 hlasovali o návrhu zákona o fiduciárnom vyhlásení, ktorým sa zavádza inštitút registrovaných dôverníkov. Viac sme o zákone písali tu a tu.

Zákon sme kritizovali najmä preto, že oslabuje jedinečné postavenie manželstva, ale prináša aj riziko zhoršenia starostlivosti o deti a ukrajuje ďalšie koliesko z LGBT salámy.

Čítať ďalej...

TS: Pro-rodinné organizácie: Pevne veríme, že prezidentka Čaputová je aj prezidentkou rodín

3.6.2022 pro-rodinní aktivisti odovzdali do podateľne prezidentky SR list, ktorým ju žiadajú o podpis zákona na pomoc rodinám.

Tlačová správa:
Rodina, ako sa iste všetci zhodneme, je poklad a základ spoločnosti. Slovenská republika počas svojej existencie, žiaľ, nevytvorila žiadnu komplexnú pro-rodinnú politiku. Nikdy nebol ten správny čas. Podpora rodín, vždy musela ustúpiť „dôležitejším“ prioritám. Štát sa nanajvýš snažil „opraviť“ najvypuklejšie problémy rodín sociálnou politikou, ktorá už vzniknuté problémy musí riešiť. Podpora rodín ako takých chýbala.

Pred pár dňami sa to zmenilo. Národná rada Slovenskej republiky schválila zákon, ktorý si uvedomuje, že rodinu je potrebné podporiť len preto, že je to rodina a ako taká je základom spoločnosti. Po rokoch politických sľubov, prišiel čin a žiaľ, aj silný odpor.

Dnes je potrebné urobiť posledný krok – podpísať návrh zákona prezidentkou republiky. My ako aktivisti pro-rodinných organizácií vyzývame pani prezidentku, aby tak učinila a ocenila rodiny.

Pro-rodinná politika nemá byť straníckou, ale celospoločenskou prioritou a pevne veríme, že pani prezidentka Čaputová je aj prezidentkou rodín.

Nižšie pripájame otvorený list pani prezidentke.

Čítať ďalej...

Keď Slovákov zastupuje v EÚ Orbán

Krajiny EÚ si chcú uznávať majetkové režimy manželstiev a registrovaných partnerstiev. Maďarsko a Poľsko sú proti, no Slovensko sa plánuje pridať.

Koncom minulého roka sa v Rade EÚ hlasovalo o vzájomnom uznávaní niektorých efektov manželstiev (vrátane tých rovnakopohlavných) a registrovaných partnerstiev, konkrétne ich majetkových režimov. Aby bol návrh priechodný, príslušné nariadenia nehovorili o povinnosti uznávať registrované partnerstvá (manželstvá), ale „len“ ich majetkové dosahy. Čiže ak by sa na Slovensku domáhali právnej ochrany partneri zaregistrovaní niekde v zahraničí, Slovensko by ich registrované partnerstvo síce oficiálne neuznávalo, no naše súdy by im mohli priznať určité majetkové práva....


Čítať ďalej...

Povedzme nie homoadopciám z EÚ! Chráňme rodinu!



Európska komisia chce narušiť inštitúciu manželstva, rodiny, ako aj zvrchovanosť členských štátov EÚ!


Počas rokovaní výboru o „Stratégii rovnosti LGBT osôb“, ktoré sa uskutočnili minulý rok, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyhlásila, že jej účelom je prinútiť členské štáty EÚ „uznať rodinné vzťahy v EÚ“. Predsedníčka EK vtedy priamo povedala, že „ak ste rodičom v jednej krajine, ste rodičom v každej krajine“.

To v praxi vedie k uznaniu adopcií detí dvoma mužmi alebo ženami, ktoré už boli zavedené v niektorých členských štátoch, zatiaľ čo v iných štátoch nie je ich uznanie vnútroštátnym právom dovolené.


Petícia sa nachádza na stránke: https://stopnarzucaniuhomoadopcji.pl/ (Ak sa Vám načíta v inom jazyku, zvoľte slovenčinu.)


Čítať ďalej...

Manželstvo znižuje riziko kriminality

Úryvok z knihy Prečo na manželstve záleží, W. B. Wilcox a kol.

Pravdepodobnosť, že sa slobodné alebo rozvedené ženy stanú obeťami násilného trestného činu je štvor až päťnásobne vyššia (bez ohľadu na vek) v porovnaní s vydatými ženami. Pravdepodobnosť, že sa slobodné alebo rozvedené ženy stanú obeťou znásilnenia je takmer desaťnásobne vyššia a pravdepodobnosť násilného prepadnutia približne trojnásobná. Americké ministerstvo spravodlivosti odhaduje, že podiel počtu obetí násilných trestných činov u vydatých žien sa pohybuje na úrovni 17 obetí na 1 000 vydatých žien oproti 60 obetiam na 1000 slobodných a rozvedených žien...

Čítať ďalej...

Menej sobášov a menej rozvodov. To je bilancia roku 2020

Ako sa zmenilo množstvo sobášov, rozvodov a návrhov na rozvod oproti predchádzajúcim rokom?

Predbežné údaje ukazujú, že pandémia a lockdown znížili počet sobášov, ale aj rozvodov na Slovensku.

Tieto zistenia vyplývajú z predbežných údajov zverejňovaných Štatistickým úradom Slovenskej republiky v databáze DATACube. Tá zhromažďuje dáta podľa obdobia (mesiaca) doručenia na Štatistický úrad SR, nie podľa dátumu, kedy k danej udalosti došlo (napr. dátum rozvodu). Preto budú konečné údaje málinko odlišné a údaje použité v tomto článku treba považovať za predbežné. Na celkové zhodnotenie sobášnosti a rozvodovosti v roku 2020 si ešte musíme počkať.

Menej sobášov

Napriek tomu je zjavné, že jarný lockdown, ktorý začal v polovici marca a postupne sa uvoľňoval až do júna, priniesol výrazné zníženie sobášnosti. Počet sobášov v mesiacoch marec až jún 2020 klesol v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2019 o 54 percent. Mesiace august a september boli lepšie, dostali sa mierne nad úroveň predchádzajúceho roka a kopírovali hodnoty z roka 2018.

Počas prvých desiatich mesiacov roka 2020 (za ktoré sú v súčasnosti dostupné údaje) bolo reportovaných 21 689 sobášov. V porovnaní s rovnakým obdobím roka 2019 je to o 5 032 sobášov (19 percent) menej, a v porovnaní s rokom 2018 o 6 417 sobášov (23 percent) menej.



Čítať ďalej...

Manželstvo znižuje hladinu testosterónu a odďaľuje začiatok menštruácie

Úryvok z knihy Prečo na manželstve záleží, W. B. Wilcox a kol.

Manželstvo má biologické dôsledky pre dospelých aj deti. Sme ešte len na začiatku objavovania obrovského množstva faktorov, prostredníctvom ktorých manželstvo podľa všetkého prináša pozitíva v oblasti, ktorá sa zvykne nazývať „biosociálna sféra“ života. Ide o súvislosť medzi spoločenskými vzťahmi a biologickými procesmi v tele. V poslednom desaťročí sa dostávajú do popredia dva biosociálne dôsledky v spojitosti s manželstvom. ...

Čítať ďalej...

Lockdown skôr stmeľuje vzťahy a posilňuje manželstvo

Pred pár mesiacmi sa objavili úvahy, že koronový lockdown spôsobí nárast rozvodovosti. Britská pro-rodinná nadácia Marriage Foundation však v novembri zverejnila štúdiu, z ktorej vyplýva, že v Spojenom kráľovstve zrejme žiadny rozvodový boom nebude.

Štúdia s názvom Posilnil lockdown manželstvá? analyzovala dáta získané z prieskumu na 2 559 rodičoch, ktorý uskutočnila University of Essex v júni 2020, teda v čase lockdownu.

Jednou zo zisťovaných otázok bolo, ako sa zmenil vzťah s manželom či partnerom od vypuknutia pandémie koronavírusu. Väčšina manželov (71 percent) uviedla, že sa ich vzťah nezmenil, 20 percent odpovedalo, že sa zlepšil, a 9 percent odvetilo, že sa zhoršil. To znamená, že pozitívny vplyv lockdownu bol dvakrát častejší ako jeho negatívny vplyv.

Lockdown najhoršie vplýval na kohabitujúce matky, z ktorých až 22 percent uviedlo, že sa ich vzťah zhoršil, čo je 3,3-krát viac ako v prípade zosobášených matiek.


Čítať ďalej...

Rodičia môžu chrániť dieťa pred nezdravou výchovou v škole. Tu sú tipy, ako na to.

Čo môžu urobiť rodičia, ak sa obávajú, že ich dieťa bude musieť v škole absolvovať sexuálnu výchovu, s ktorou nesúhlasia? Alebo ak sa obávajú, že na školu prídu prednášať extrémisti? Majú právo sa o tom dozvedieť a zasiahnuť? Prinášame niekoľko tipov, ako tento problém riešiť, vrátane vzorovej žiadosti, ktorú môžu rodičia zaslať riaditeľovi školy.

Čítať ďalej...

Bolestivý pád z materskej na rodičovskú dovolenku

Aké zmeny materského a rodičovského príspevku by najviac pomohli rodinám.

S blížiacimi voľbami sa opäť otvára aj otázka, ako by štát mohol viac podporiť rodiny s malými deťmi. Aj tu sa však dajú spraviť chyby, preto je dobré hľadať také riešenia, ktoré pomôžu, ale súčasne budú mať čo najmenej negatívnych dosahov.

Pre rodiny je najväčším problémom prepad príjmu pri prechode z materskej na rodičovskú dovolenku. Prepad je to naozaj obrovský, ak...

Čítať ďalej...

Najlepším rodinným usporiadaním je nenarušená rodina založená na manželstve

Rozhovor Matúša Demka s Patrikom Daniškom pre zastolom.sk

Vyštudoval právo a pracuje ako advokát. Zasadzuje sa za právo na život aj pre nenarodené deti a za zachovanie manželstva ako zväzku muža a ženy. V súčasnosti vedie Inštitút pre ľudské práva a rodinnú politiku. Patrik Daniška.

Inštitút pre ľudské práva a rodinnú politiku práve vydal knihu Prečo na manželstve záleží. Prečo?
Diskusie o témach rodiny a manželstva sú často plné skreslených predstáv. Myslím si, že to ukazujú aj aktuálne debaty o referende. Knihu Prečo na manželstve záleží napísal tím amerických odborníkov na rodinu, ktorí zhromaždili veľké množstvo vedeckých poznatkov o rodine a spracovali ich do veľmi prehľadnej podoby. Kniha sa dobre číta, no súčasne má vysokú odbornú úroveň. Dúfame, že prispeje k skvalitneniu diskusie o rodinných témach.

Čítať ďalej...

Rodinná politika má viesť ľudí k rodinným hodnotám

Čo je to rodinná politika? Alebo presnejšie – aká má byť? Aké majú byť jej ciele a čo má sledovať?

Slovenská republika nemá koncepciu rodinnej politiky. Kedysi dávno boli takéto dokumenty prijímané, ale to je už história. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, ani žiadny iný štátny orgán, dnes takéto systémové dokumenty nevypracováva. Kde-tu sa zvýši nejaká sociálna dávka alebo príspevok týkajúci sa rodiny, avšak bez čitateľnej vízie, čomu majú tieto zmeny pomôcť a ako majú pozitívne ovplyvniť fungovanie rodín na Slovensku. Prípadne sa za rodinnú politiku vydávajú aj také opatrenia, ktoré sú v skutočnosti proti rodine, napríklad podpora jaslí a zvyšovanie zamestnanosti matiek s deťmi do troch rokov.

Rodinná politika je o vzťahu štátu k rodine, najmä o tom, ako štát rodinu ovplyvňuje...

Čítať ďalej...

Referendum, principialita a formalizmus

Vianoce sa tento rok predĺžili o niekoľko týždňov. Pre koho ako, samozrejme. Mám teraz na mysli najmä o tých, ktorí sa tešili na predreferendovú diskusiu ako na akýsi zmeškaný darček pod stromčekom. S blížiacim sa referendom možno pomaly ale isto hodnotiť viacero vecí. V prvom rade, či bola diskusia naozaj diskusiou, následne, či došlo aspoň k čiastočnému pochopeniu zmyslu tohto referenda. Jedno je však z môjho pohľadu dôležité: debaty o referende poodhalili absenciu vôle nachádzať spoločný základ pre odpovede na otázky, ktoré nie sú otázkami jednej strany, ale sú otázkami všeobecnej platnosti a všeobecného dobra.

Čítať ďalej...

Keď manželstvo nie je iba papier

 

Niektorí ľudia vravia, že základom rodiny je láska, a nie manželstvo. Tvrdia, že na rodinnom usporiadaní až tak nezáleží. Na čom záleží je kvalita vzťahov v rodine. Iní zase vravia, že ak chceme dosiahnuť vzťahy vyššej kvality, musíme manželskú etiku celoživotného záväzku brať trochu s rezervou. Namiesto nej navrhujú novú, podmienenú manželskú etiku. Podľa nej by mali partneri zotrvať spolu iba dovtedy, kým sa navzájom milujú....

Čítať ďalej...

Od partnerstiev k adopciám

Hoci pre aktuálnu predreferendovú spoločenskú diskusiu je charakteristický výskyt názorových protipólov, je tiež počuť volania po akomsi kompromise. Kompromis je zvyčajne zaodetý do podoby registrovaných partnerstiev, či inej právnym poriadkom inštitucionalizovanej formy spolužitia osôb rovnakého pohlavia. Takýto prístup nie je v európskom kontexte ničím novým. Už skôr si ho osvojili zákonodarné zbory mnohých krajín. Tieto štáty slúžia ako ilustrácia pravdepodobných následkov takýchto „kompromisných“ legislatívnych úprav. Ako ukážkový prípad môže slúžiť Rakúsko, kde sa len nedávno rozhodlo o zrovnoprávnení prístupu k adopciám detí homosexuálnymi a manželskými pármi...

Čítať ďalej...

Mamičky žiadajú od premiéra Fica a vlády darček ku Dňu detí: Doprajte deťom mamy na plný úväzok!

Bratislava 1.6.2017, tlačová správa

Po krátkom brífingu pred Úradom vlády na Deň detí 1. júna 2017 mamičky odovzdali premiérovi Ficovi podpisy pod ich výzvu "Mama je lepšia ako jasle". Túto výzvu zverejnili 2 dni pred Dňom matiek a do Dňa detí, teda za 20 dní, ju podpísalo viac ako 15 000 občanov SR. Mamičky ako aj 40 organizácií premiéra a vládu žiadajú, aby nediskriminovala mamy, ktoré sa osobne starajú o svoje deti a nedávajú ich do jaslí - http://citizengo.org/sk/fm/70413-som-lepsia-ako-jasle

„Pre vývoj detí je dôležité, aby mohli v prvých rokoch života vyrastať pri mame. Je preto veľmi dobré, že sa v súčasnosti môžeme o deti starať tri roky počas rodičovskej „dovolenky“. Túto dobrú slovenskú prax nám závidia aj v zahraničí, máme byť na ňu hrdí a chrániť ju,“ povedala Annamária Cerovská z inicitívy mamičiek. ...

Čítať ďalej...

Najväčšiu rodinnú stabilitu zabezpečuje deťom manželstvo

Úryvok z knihy Prečo na manželstve záleží, W. B. Wilcox a kol.

Existuje čoraz širší vedecký konsenzus v otázke rodinnej stability a jej pozitívneho vplyvu na vývoj detí. Naproti tomu, deti, ktoré sú vystavené zmenám v rodinnom usporiadaní – od rozvodu, až po rozpad milostného vzťahu matky s priateľom, s ktorým žila – majú väčší sklon k poruchám správania, užívaniu drog, problémom v škole, predčasnému sexuálnemu životu a pocitom osamelosti. Štúdie naznačujú, že viacnásobné zmeny rodinného usporiadania (kde sú deti vystavené viac než jednému rozchodu alebo novému vzťahu), sú pre deti osobitne škodlivé.

Čítať ďalej...

Kam šupnúť malé dieťa?

Nízku mieru zamestnanosti matiek s deťmi z dôvodu rodičovskej dovolenky považuje naša vláda za výzvu slovenského trhu práce. Rozhodla sa hodenú rukavicu zodvihnúť.

 

Dilemu, či sa má matka malého dieťaťa ponáhľať do práce alebo radšej zostať doma a starať sa o dieťa, rieši asi mnoho rodín (zvlášť pri prudkom prepade príjmu pri prechode z materského na rodičovský príspevok). Nemôžem si nechať ujsť príležitosť ukázať vám jeden citát, ktorý ponúka veľmi vyhranený pohľad na túto vec.

„Bez ohľadu na všetky zákony emancipujúce ženu, tá zostáva aj naďalej domácim otrokom, pretože drobné domáce práce ju drvia, dusia, zosmiešňujú a degradujú, pripútavajú ju do kuchyne a k deťom, a ona mrhá svojou prácou na barbarsky neproduktívnu, bezvýznamnú, nervy drásajúcu, otupujúcu a ubíjajúcu drinu. Skutočná emancipácia žien ...

Čítať ďalej...

Deti rozvedených rodičov majú vyššiu mieru psychického napätia a duševných chorôb.

Úryvok z knihy Prečo na manželstve záleží, W. B. Wilcox a kol.

Za uplynulé štyri desaťročia sa podarilo nazhromaždiť množstvo štúdií zameraných na rozvody, ktoré vo všeobecnosti poukazujú na negatívny vplyv rozvodov na psychiku detí. Rozvody zvyšujú emocionálne napätie a zdvojnásobujú riziko, že deti budú neskôr čeliť vážnym psychickým problémom. Deťom rozvedených rodičov hrozí vyššie riziko depresií a iných duševných chorôb počas ich života, sčasti aj v dôsledku slabších výsledkov v oblasti vzdelávania, vyššieho rizika rozvodovosti, problémov v manželstve a rizika hmotnej núdze...

Čítať ďalej...

Adopcia – originálny spôsob, ako sa stať rodičmi

Proces adopcie na Slovensku nie je zbytočne zložitý. Pomáha nájsť pre deti vhodných rodičov a lepšie pripraviť rodičov na príchod dieťaťa. Tento článok má priblížiť, ako prebieha proces adopcie na Slovensku. Jeho súčasťou sú aj vyjadrenia piatich manželských párov, ktoré týmto procesom prešli a podelili sa o svoje zážitky, skúsenosti a rady.

Čítať ďalej...

Prečo na manželstve záleží

HFI vydalo novú publikáciu Prečo na manželstve záležíViac o knihe a možnosť objednať si ju nájdete tu.

Čítať ďalej...