Žiadam zasielať HFI správy

Je etické zabiť Paľa?

Aký je problém s ľudskými embryonálnymi kmeňovými bunkami.

Čítať ďalej...

Riešením diskusie o potratoch nie je prijatie zákona

Diskusia o potratoch nie je práve témou dňa a mnoho ľudí pochopiteľne nevie, čo presne odporcovia umelých potratov chcú. Chcú ich zakázať a ženy za ne zatvárať za vraždu? Alebo chcú robiť osvetu? Či pomáhať ženám v núdzi? V piatok 11. 9. 2015 organizovalo Fórum života diskusiu, kde zazneli vyhlásenia, ktoré by podľa mňa časť verejnosti príjemne prekvapili.

Čítať ďalej...

Registrované partnerstvá áno aj nie

Po neplatnom referende zo 7. 2. 2015 sa kde-tu ozvalo pár hlasov, že nastal čas, aby Slovenská republika zaviedla právny inštitút registrovaných partnerstiev. Len na okraj dodám, že referendum v podstate registrované partnerstvá neriešilo, a to dokonca ani v prípade, že by jeho obsahom bola aj otázka, ktorú Ústavný súd vyškrtol. Inými slovami, ak by bolo referendum (so štyrmi otázkami) platné, stále by nič nestálo v ceste registrovaným partnerstvám, akurát by, zjednodušene povedané, nemohli vyzerať ako manželstvo. Otázka registrovaných partnerstiev teda s výsledkom referenda nesúvisí, ale napriek tomu je namieste sa pokúsiť zodpovedať otázku, či by Slovenská republika mala zaviesť právny inštitút registrovaných partnerstiev.

Čítať ďalej...

Katolíci sú nenávistní a netolerantní. Alebo nie?

Zdá sa, že sa skoro všetci tvárime, akoby sme na to zabudli, ale ešte pred pol rokom bolo hlavnou témou spoločenských diskusií na Slovensku februárové referendum. A keď hovorím diskusií, tak mám na mysli najmä vášne, hádky, osočovanie, urážky, teda do veľkej miery hystériu, a možno sem-tam aj skutočné diskusie.

Čítať ďalej...

Referendová masová hystéria

Ak niečo diskusii o referende a jemu príslušných témach škodí, tak sú to emócie. Je však ťažké im nepodľahnúť. Človek je tvor emotívny a pri citlivých témach si chladnú hlavu dokáže zachovať málokto. Ešte emotívnejší a vášnivejší než človek, je dav. S jednotlivcom je za určitých okolností možné sa aj o citlivej téme porozprávať racionálne. Je to náročné a nie každý je toho schopný. Avšak v prípade davu sú akékoľvek snahy o racionálny dialóg zbytočné.

Čítať ďalej...