Žiadam zasielať HFI správy

Referendová masová hystéria

Ak niečo diskusii o referende a jemu príslušných témach škodí, tak sú to emócie. Je však ťažké im nepodľahnúť. Človek je tvor emotívny a pri citlivých témach si chladnú hlavu dokáže zachovať málokto. Ešte emotívnejší a vášnivejší než človek, je dav. S jednotlivcom je za určitých okolností možné sa aj o citlivej téme porozprávať racionálne. Je to náročné a nie každý je toho schopný. Avšak v prípade davu sú akékoľvek snahy o racionálny dialóg zbytočné.

Blížiace sa referendum je pre Slovensko veľkou skúškou z demokracie a civilizovanosti. Ukáže sa, ako je kto schopný prijať iný názor, než má on sám – pred referendom, ale aj po ňom. Ukáže sa, kto je do akej miery schopný rešpektovať vôľu tých, ktorí sa vyjadria. A ukáže sa, kto vôbec využije možnosť vyjadriť sa v tom najdemokratickejšom inštitúte spoločnosti.

Diskusia, ktorá referendu predchádza, je však už bohužiaľ príliš emotívna. Ani jedna zo strán sa nespráva čisto racionálne, no je až nevídané, koľko zlosti a podpásoviek smeruje voči referendu a jeho prívržencom. Obviňovania z nenávisti, označovania nevyberanými prívlastkami, nálepkovanie nejasným pojmom „homofóbia“, prirovnávania k terorizmu či fašizmu a podobne – jednoducho to pripomína masovú hystériu. Osočiť niekoho, obviniť ho zo zloby či nenávisti je pritom tak jednoduché; omnoho jednoduchšie než sa pokúsiť pochopiť jeho postoj. Okrem toho, že táto hystéria škodí diskusii, stavia proti sebe ľudí. Je vôbec možné v takejto atmosfére dokázať si utvoriť vlastný názor a rozhodnúť sa?

Niekto by mohol povedať, že túto hystériu spôsobilo referendum. Bolo by to však podobné ako tvrdiť, že lavínu spôsobil vtáčik, ktorý si sadol na vrch zasneženého štítu – bez akejkoľvek zmienky o snehu, ktorý štít pokrýval. Áno, referendum niečo spustilo, avšak príčinou hystérie je jednak nevyrovnanosť ľudí s touto problematikou a najmä ich nevyrovnanosť vo vlastnom vnútri, ak nedokážu prijať, že nie každý má na určité veci rovnaký názor. Z referenda robia strašiaka, démona a niečo viac, než čím je. Referendum sú pritom iba tri otázky. Stačí sa s nimi bez predsudkov zoznámiť a pokúsiť sa pred samým sebou na ne s čistým svedomím odpovedať.

Určitá časť verejnosti je už presvedčená – je jedno, akým spôsobom. Hystéria a agresivita však má vplyv najmä na nepresvedčených. Na ktorú stranu sa pridajú? Na stranu tých, čo údery dávajú, alebo tých, čo ich dostávajú?

Foto: Flickr, Day 64: March 4, 2008- Screaming For Freedom by ashley.adcox is licensed under CC BY 2.0

Článok môžete podporiť na vybraliSME (kliknutím na tlačítko Hlasuj).