Žiadam zasielať HFI správy

Bratislava za život - o čo nám ide

Foto: Anton Frič (www.fotoportal.sk)

V nedeľu sa konal druhý ročník verejného zhromaždenia a pochodu Bratislava za život. Ozvali sa aj kritické hlasy – že zákaz potratov by priniesol veľa utrpenia, že plod nie je človekom ako my, že by sme si nemali myslieť a hovoriť to, čo si myslíme. Čiže taká „klasika“, ktorá zvyčajne v súvislosti s potratmi zaznieva už desaťročia, ale nikam nevedie. V súvislosti s Bratislava za život sme sa však chceli vymaniť z týchto zákopov, kde si každý opakuje svoju pravdu a odmieta toho druhého počúvať a hľadať spoločnú reč. Ambíciou Bratislava za život bolo tému interrupcií posunúť ďalej – do roviny, ktorá bude slušných ľudí spájať, napriek tomu, že môžu v mnohom nesúhlasiť.

Preto sme sa zamerali na tému pomoci tehotným ženám v núdzi. Na Slovensku už roky (a v niektorých prípadoch desaťročia) pôsobia organizácie a ľudia, ktorí podávajú pomocnú ruku tehotným ženám v núdzi, aby im pomohli priviesť na svet ich dieťatko. Takých projektov je viac – my sme identifikovali niektoré z nich a o časti z nich sme sa mali možnosť presvedčiť, že sú hodnoverné a profesionálne. Ide o projekty: Poradňa Alexis, Zachráňme životy, Áno pre život a Zachráňme Kukulíka (viac tu). Výpočet však iste nie je konečný.

Najviac sú na potrat náchylné ísť tie ženy, ktoré sú osamotené. Našim snom je, aby žiadna tehotná žena nezakúsila samotu a opustenosť.

Zistili sme, že najviac sú na potrat náchylné ísť tie ženy, ktoré sú osamotené vo svojom „probléme“. Keď sa nenájde nikto, kto by takej žene povedal: 'neboj sa, zvládneš to, ja ti pomôžem.' Takáto žena sa len ťažko rozhodne pre život svojho dieťatka. Našim snom je, aby žiadna tehotná žena nezakúsila takúto samotu a opustenosť. Aj preto propagujeme projekty pomoci; lebo ak tehotná žena nemá vo svojom blízkom okolí nikoho, kto by ju podporil, vždy sú tu „cudzí“, ktorí to radi spravia. Len o nich musí vedieť.

Existujúce projekty konkrétnej pomoci tehotným ženám v núdzi sú projektami angažovaných občanov. To je skvelá správa o občianskom sektore. Ale myslíme si, že ruku k dielu by mal priložiť aj štát a samosprávy. Preto sme pripravili Výzvu verejným predstaviteľom na podporu tehotných žien v núdzi. Náš štát míňa peniaze a energiu na veľa rôznych (neraz aj dobrých) vecí – veríme, že by časť z toho mal venovať aj pomoci tehotným ženám a ich nenarodeným deťom.

O pomoci tehotným ženám v núdzi sme sa rozhodli hovoriť ešte z jedného dôvodu. Darmo bude niekto tvrdiť, že mu vadí neporiadok, ak si neuprace. Darmo bude niekto vravieť, že je za ochranu života všetkých ľudí bez rozdielu, ak nie je ochotný pomôcť tento ideál naplniť konkrétnymi činmi. Ak má byť pro-life hnutie autentické a presvedčivé, musia všetci ľudia vidieť, že nám na ochrane života naozaj záleží. Že nechceme o právach nenarodených len hovoriť, ale pre nich aj niečo spraviť.

Kontroverzia ohľadne umelých potratov sa asi tak rýchlo nestratí. Dobré by však bolo, ak by pri tejto téme ako prvé neprebehlo ľuďom (akéhokoľvek názoru) hlavou 'kto z koho', ale radšej 'ako môžem pomôcť?'. Myslím, že by to nikomu nepoškodilo, ale mnohým veľmi pomohlo.

Súvisiace články:
Na pochode Bratislava za život sa zúčastnili tisíce ľudí
Video a fotky z Bratislava za život 2014