Žiadam zasielať HFI správy

Čo vám pán Borovský nepovie

Milí novinári,

v posledných týždňoch sa na Slovensku začalo diskutovať o potratových tabletkách. Dôvod je ten, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv koncom minulého roka zaregistroval hneď dva z takýchto prípravkov. A zatiaľ čo občania podpisujú výzvu proti ich registrácii, hlavný odborník MZ SR pre gynekológiu Miroslav Borovský sa podujal vysvetliť národu prínos tohto lieku pre ženy i celú spoločnosť.

V prípade, že by ste na túto tému robili reportáž, mali by ste vedieť, čo vám pán Borovský rád povie. Povie vám, že medikamentózny potrat je pre ženu šetrnejší ako ten chirurgický, pretože si nevyžaduje narkózu, ani inštrumentálne zásahy do maternice ženy.

Dôležité je však tiež vedieť, čo vám pán Borovský nepovie (aspoň ja som ho to zatiaľ nepočul hovoriť).

Nepovie vám, že aj chemický potrat je drastickým zásahom do organizmu ženy.

Neupozorní vás, že žena chemický potrat, ktorý môže trvať aj niekoľko dní, pretrpí pri plnom vedomí, čo môže mať devastujúci vplyv na jej psychiku.

Nepovie vám nič o štúdiách, ktoré hovoria o väčšej škodlivosti chemického potratu v porovnaní s chirurgickým potratom (môžete sa o nich dočítať napr. tu, tu alebo tu).

Nepovie vám, že podľa rozsiahlej fínskej štúdie z roku 2009 až u 6,7% žien, ktoré podstúpili chemický potrat, nebol tento potrat dokončený.

Nepovie vám, že podľa tejto štúdie nezvládnuteľným krvácaním po chirurgickom potrate trpelo 2,1% žien, kým po chemickom potrate až 15,6% žien. Ani to, že 20% žien malo po chemickom potrate aspoň jednu zdravotnú komplikáciu, v porovnaní s 5,6% žien po chirurgickom potrate.

Tak je to veru. Pán Borovský si vyberá len tie krajšie informácie o chemickom potrate, a tie drsnejšie nespomína. Ak teda, milí novinári, chcete spraviť reportáž propagujúcu potratové tabletky, určite zájdite za pánom Borovským. Ale ak chcete počuť aj iné informácie, hovoriace o škodlivosti týchto tabletiek, budete si asi musieť nájsť iný zdroj.

 

Podporte článok klikom na vybraliSME (kliknutím na políčko Hlasuj).