Žiadam zasielať HFI správy

Príbeh malej Sarah: Naše dieťa, žiadny omyl

Laura Echevarria  |  LifeNews.com 

Sarah Hansonová je rozkošné 9-ročné dievčatko. Pri pohľade na jej fotku si hneď všimnete plavé vlásky, modré oči a nekončiaci úsmev. Pred nedávnom bola v škole vyhlásená za „Žiačku týždňa“. Učiteľka o nej napísala: „Sarah každý deň preukazuje šesť pilierov čestnosti. Je poctivá, milá a súcitná. Správa sa podľa pravidiel, vždy vytrvá a snaží sa, ako najviac vie. Je veľmi príjemné mať Sarah v našej triede.“

Sarah má Downov syndróm. Niektoré deti s Downovým syndrómom sú náchylnejšie na rôzne stavy a choroby viac ako iné deti. Kým pôvabná fotka milej a šťastnej Sarah len málo naznačuje, čím všetkým si prešlo jej telo, výraz v jej tvári prezrádza, že je to dieťa milované a zbožňované svojimi rodičmi.

V siedmom mesiaci tehotenstva sa Brenda s manželom dozvedeli, že niečo „nie je v poriadku“. Ich dcéra mala Downov syndróm. Brenda povedala, že doktor jej nikdy nenavrhol potrat a ani im dvom s manželom nikdy nenapadlo ukončiť život ich nenarodeného dieťaťa.

Od narodenia Sarah trpela všetkými možnými stavmi a chorobami, ktoré sú pravdepodobné pre ľudí s Downovým syndrómom. Napríklad, keď mala 20 mesiacov, jej mladé telíčko utrpelo niekoľko mŕtvic a zostala ochrnutá.

Moya-moya syndróm, ktorý spôsobil mŕtvice, je veľmi zriedkavé genetické ochorenie, ktoré sa častejšie vyskytuje u detí s Downovým syndrómom. Sarah musela následne podstúpiť život zachraňujúcu operáciu mozgu kvôli smerovaniu nových krvných ciev, aby jej mozog mal lepšie a spoľahlivejšie zásobovanie krvov.

Podobne aj leukémia je bežnejšia u detí s Downovým syndrómom. Sarah trpí touto chorobou, avšak je už druhý rok v remisii.

Kým Brenda a Mark majú naozaj viac problémov, ako by sme povedali, že je spravodlivé, Brenda má neuveriteľne pozitívny prístup, keď pomáha Sarah pri jej postihnutí. Vníma ho ako príležitosť stať sa lepšími rodičmi a lepšími ľuďmi.

Brenda je veľkorysá, keď píše o zdravotnom stave dcéry: „Sarah má Downov syndróm a hydrocefalus. A srdcovú vadu. A cievne ochorenie, ktoré viedlo k vážnym mŕtviciam a tie viedli k hyperreflexii a neschopnosti vykonávať akúkoľvek činnosť samostatne. A kŕmiacu trubicu. A plienky po zvyšok života. A akútnu lymfocytárnu leukémiu.“

Avšak v tej istej chvíli dodá: „Nikdy, nikdy, naozaj nikdy mi nenapadlo, že Sarah je omyl...“ Deti s Downovým syndrómom majú, podobne ako zdravé deti , potenciál prežívať život. Tam je ten zmysel. Majú potenciál učiť nás tešiť sa z „malých“ úspechov. Pripomínajú nám, že máme byť vďační za zdravie a život a schopnosti, pretože každému z nás sa môže stať, že budeme nejako postihnutí. Deti s Downovým syndrómom nám ponúkajú možnosť (slovami C. S. Lewisa) „stať sa hrdinami“.

To neznamená, že Brenda a jej manžel netrpia, alebo že Sarahine choroby a stavy si neberú fyzickú, psychickú a citovú daň. Avšak, Brenda a Mark ako rodičia prijali príležitosť zažiť Sarahin život ako požehnanie, akokoľvek dlho s nimi Sarah pobudne.

Sarah je šťastné malé dievčatko, ktoré sa snaží, ako najviac vie. Na oplátku, najviac získali ľudia okolo nej práve vďaka nej.

Jeden príklad je Sarahina 10-ročná sesternica Emily: Mala v škole napísať článok o Vianočnom prianí:

„Ak by som si mohla priať niečo, bolo by to pre moju sesternicu Sarah. Chcela by som, aby doktori našli liečbu na všetky jej choroby, aby nemusela chodiť do nemocnice. Musí tam chodiť na veľa transfúzií. Má veľa chorôb a postihnutí. Tiež by som chcela nájsť liečbu na leukémiu. Chcela by som to, pretože to je pre ňu teraz najväčšia a najvážnejšia komplikácia. Ona má veľa komplikácií a preto by som si želala, aby doktori našli liečbu na všetky z nich!!“

Sarahin mladý život má zmysel, bez ohľadu na to, aký je zložitý alebo dlhý. Brenda píše: „Sarahin Downov syndróm a iné zdravotné problémy majú zmysluplný účel, ktorý jej mám ja, ako rodič, povinnosť pomôcť objaviť a potom zdieľať s celým svetom.“


Ďakujeme LifeNews.com za možnosť preložiť a uverejniť tento príbeh. Anglická verzia príbehu je dostupná tu.