Žiadam zasielať HFI správy

Záborskej zákon zablokovaný. Ako hlasovali poslanci?

Včera (29. 9. 2020) večer sa hlasovalo o zákone, ktorý má zlepšiť pomoc tehotným matkám. Vyzeralo to veľmi dobre, počty naznačovali, že zákon prejde. Dokonca niektorí poslanci, ktorí boli spočiatku váhaví až odmietaví, nakoniec zákon podporili.

No stala sa neočakávaná vec – všetci poslanci SaS, SMER-SD, HLAS (Pellegrini), ĽSNS a väčšina poslancov Za ľudí vytiahli hlasovacie karty a znefunkčnili tak parlament. Hlasovanie sa odložilo na dnes ráno.

Dnes ráno sa zopakoval presne ten istý scenár. Strany SaS, SMER-SD, HLAS, ĽSNS a väčšina strany Za ľudí opäť vytiahli svoje hlasovacie karty a spôsobili, že parlament nebol uznášaniaschopný. Hlasovanie naopak podporili poslanci OĽANO, Sme rodina, štyria poslanci zo Za ľudí a štyria nezaradení (Kuffovci, Taraba, Podmanický).

O zákone sa teda bude hlasovať na ďalšej – októbrovej schôdzi.

Pozrite sa, ako poslanci hlasovali – za 74, neprítomní 76:

 

 Zdroj: NR SR

Poslanec Podmanický napísal blog, v ktorom píše o priebehu hlasovania, o návšteve premiéra Matoviča v parlamente, aby podporil zákon, aj o otočke ĽS NS, ktorá doteraz pro-life zákony podporovala.

K tomu by som rád pridal jednu myšlienku. Pri tomto hlasovaní sa prejavilo veľa zla. Rôzne zlé ciele a motivácie sa spojili, aby zablokovali dobrý zákon. Zlyhali celé strany, a zlyhali celkom konkrétni poslanci, ktorí v minulosti tvrdili, že o živote hlasujú hodnotovo, no dnes dali nenarodené deti bokom. Je to smutné. Ale jedna vec je jasná, téma ochrany života sa opäť ukázala ako nesmierne dôležitá. Ukázalo sa tiež, že nemáme ďaleko od zmeny – teraz malej, ale dobrej. Treba vydržať!