Žiadam zasielať HFI správy

Podarilo sa nám získať naše bábätko

Neskoro v noci sme sa s manželom ponáhľali na pohotovosť do nemocnice na gynekologicko-pôrodnícke oddelenie. Po zdrvujúcej správne, že bábätko nežije, som vedela, že musím podstúpiť kyretáž. Ešte v noci ma hospitalizovali s tým, že ráno absolvujem predoperačné vyšetrenie a následne zákrok.

Myšlienka, že naše bábätko potom hodia niekde do nemocničného odpadu bola strašná. V skorých ranných rodinách som blízkym priateľom, vrátane jedného františkánskeho pátra, poslala sms s prosbou o modlitbu, aby sa nám podarilo pozostatky bábätka získať, no nevedela som, ako to máme urobiť.

Hneď mi volal páter, že je zákon, na základe ktorého mám na to nárok. Pomohol mi aj priateľ, lekár, ktorý sa skontaktoval s mojou ošetrujúcou (inak veľmi mladou) lekárkou. Tá si ma dala zavolať do vyšetrovne, a hoci zavrela dvere, aby ostatný zdravotný personál nepočul o čom sa bavíme, jedna sestrička tam predsa len ostala. Vraj mám nejakú zvláštnu požiadavku.

Povedala som, že nesúhlasím, aby pozostatky bábätka skončili v odpade. Začala mi vysvetľovať ako vyzerá 8 týždňový zárodok, ide len o zhluk buniek, v celosti to nebude a načo sa chcem na to pozerať. „Môj gynekológ mi ukázal na ultrazvuku, ako tomu zhluku buniek bilo srdiečko, bol to život a nepatrí do odpadu. Chceme ho pochovať,“ znela moja odpoveď.

Videla som ako jej zmäkla tvár. Pozrela mi do očí a povedala „No dobre, ale ja s týmto nemám žiadne skúsenosti.“  Bolo treba vyriešiť administratívne veci. Poslala ma na izbu. Možno prešlo 20 minúť a opäť ma zavolala, aby som podpísala žiadosť o vydanie pozostatkov produktu počatia. Poďakovala som jej. „S tým som sa ešte nestretla,“ precedila cez zuby, ale milo sa usmiala.

Keď už bolo po všetkom a ja som bola doma z nemocnice, manžel išiel na patológiu pre naše bábätko. Priamo primár patológie vydával pozostatky do manželových rúk. „Rešpektujem vašu požiadavku, no za dvadsaťdva ročnú prax som sa s takýmto niečim nestretol.“ Nie celkom chápal našu požiadavku.

Podarilo sa nám získať naše bábätko, pochovali sme ho a má svoje meno. A to i napriek ťažkostiam a našej nevedomosti ale aj nevedomosti zdravotného personálu.

Manželský pár z južného Slovenska

 

Foto: Flickr, Baby shoes by David Bokeh, licensed under CC BY-NC-ND 2.0