Žiadam zasielať HFI správy

Stereotypné tričko

"Stereotypné" tričkoKamarát mi píše:

- Poznas Manif pour tous?
- Poznam. Co s tym?
- Maju super stereotypne tricko. Len je trochu drahe – 10e a mikina 25 http://boutique.lamanifpourtous.fr/index.php?controller=best-sales. Nevies o niecom lacnejsom, co by sa tomuto podobalo?

Pobavil som sa z tejto kamarátovej ironickej poznámky. Stereotypné tričko! To celkom vystihol. Veď pre stereotypnosť tohto trička sa už aj zatýkalo a pokutovalo.

A potom som si uvedomil, že označiť tričko, na ktorom je otec, mama a dve deti, za stereotypné tričko, to o mnohom hovorí. Stereotyp je pre mňa slovo, ktoré označuje niečo zaužívané z minulosti, čo prežíva len zo zotrvačnosti. Niečo naučené, čo už je ale prekonané, a preto to treba vykoreniť.

Tak mi toto slovo – „stereotyp“ – zostalo na pozadí niekde v hlave a začal som si ho viac všímať. A uvedomil som si, ako veľmi často LGBTI a gender aktivistky a aktivisti toto slovo používajú. A spolu s ním aj slovo „predsudky“ a iné podobne škaredo znejúce nálepky, ktorými označujú vyjadrenia svojich názorových oponentov. Až som nadobudol dojem, ako by tým nekonečným opakovaním tejto mantry chceli zakoreniť nejaký nový stereotyp, že „muž + žena + deti = stereotyp“.

Priznám sa, že nechcem byť človekom, čo presadzuje stereotypy a predsudky. Ale, ako je možné, že niečo tak samozrejmé, ako je rodina zložená z otca, mamy a detí, niekto označí pojmom stereotyp? Veď ako už inak vzniká rodina, ak nie tak, že sa muž a žena k sebe pripútajú, aby mali deti a spolu sa o ne starali?

Nie sú muž a žena každý v niečom iný a tak každý svojim jedinečným spôsobom prispieva k výchove detí? A povedzme si pravdu: koľko detí sa narodilo v dôsledku vášnivej a romantickej noci dvoch gejov? Alebo lesieb? Alebo transsexuálov, ktorí si dali odrezať svoje pohlavné orgány?

Ak je tričko s otcom, mamou a deťmi „stereotypné“, potom som asi aj ja stereotypný. A nehanbím sa za to. Podobne ako sa nehanbím za iné moje „stereotypy“. Napríklad že pri zvítaní podám ľuďom ruku, alebo že sa obliekam, alebo že dýcham vzduch. Na moje „stereotypy“ som dokonca hrdý. Dobrý stereotyp predsa nemôže byť zlý!

Odteraz budem musieť byť oveľa citlivejší, keď niekto v mojej prítomnosti označí niečo pojmom stereotyp alebo predsudok. Mám totiž pocit, že v poslednom čase sa tieto slová príliš často používajú na zneváženie niečoho, čo je úplne normálne a krásne.

 

Podporte článok na vybraliSME (kliknutím na tlačítko hlasuj).