Žiadam zasielať HFI správy

Malé obzretie za rokom vlády

Mojim cieľom nie je komplexne zhodnotiť prvý rok vládnutia strany SMER-SD. Rád by som však upozornil na niektoré dôležité kroky vlády v oblasti ľudských práv a rodinnej politiky, o ktorých treba hovoriť. Žiaľ ide väčšinou o veľmi zlé kroky.

1. Registrácia potratových tabletiek

Štátny ústav pre kontrolu liečiv zaregistroval (to znamená povolil uviesť na náš trh) potratové tabletky Medabon a Mifegyne. Registrácia však bola udelená v rozpore so zákonom, pretože užívanie týchto prípravkov v zmysle schválenej dokumentácie by bolo zjavne v rozpore s našou legislatívou a šlo by o trestný čin.

Keď bola s týmto faktom konfrontovaná ministerka zdravotníctva, rozhodla sa kryť toto nezákonné rozhodnutie. Aj keď uznáva, že užívanie potratových tabletiek by bolo nezákonné, odmieta zrušiť ich registrácie a tvrdí, že sa vlastne nič nestalo.

Chyba a nepozornosť pri registrácii lieku sa môže stať (aj keď v takejto dôležitej veci by sa stať nemala). Avšak krytie a odmietanie nápravy tohto stavu je krok, ktorým ministerka preberá plnú politickú zodpovednosť za toto zlyhanie na seba a celú vládu SMER-u. Najnovšie už pani ministerka volá po verejnej debate o povolení potratových tabletiek. Táto téma teda ešte zďaleka neskončila.

2. Zriadenie výboru pre LGBTI osoby

Zriadenie takéhoto výboru sa za predchádzajúcich vlád darilo úspešne zastaviť. Výbor pre LGBTI osoby má totiž za cieľ živiť pro-homosexuálnu agendu a prenášať túto tému na vládnu úroveň. Ak si niekto myslí, že zriadenie takéhoto výboru je neškodným kompromisom, že homo-aktivistom sa niečo pustí, aby na chvíľu dali pokoj, veľmi sa mýli. Tento výbor zabezpečí, že v tejto citlivej téme sa LGBTI agenda bude opakovane vnášať do spoločenskej debaty a presadzovať za verejné peniaze, teda aj peniaze tých, čo s LGBTI požiadavkami nesúhlasia.

Zriadenie výboru je krok, ktorý má smerovať k ničeniu definície manželstva a ohrozovaniu ľudských práv (napríklad práv adoptovaných detí) na úkor neopodstatnených požiadaviek LGBTI lobby. Toto je ďalší veľmi negatívny krok tejto vlády, ktorý si zaslúži kritiku.

3. Financovanie LGBTI a pro-potratových organizácií

Táto vláda (a žiaľ nie je prvá, čo to robí) aktívne finančne podporuje viaceré kontroverzné LGBTI a pro-potratové projekty a organizácie. Viac informácií o tejto téme možno nájsť napríklad tu. Jedná sa pritom o niekoľko stotisíc EUR ročne, a to napriek ľúbivým rečiam premiéra Fica na pôde Matice slovenskej o tom, ako si želá aby sa menšinovými právami prestalo vydierať. Ak to pán premiér myslí vážne, možno by mohol pre začiatok prestať financovať LGBTI a pro-potratové organizácie, ktoré do značnej miery žijú práve z verejných peňazí, teda peňazí nás všetkých.

4. Uľahčenie drobného hazardu

Ďalším nesprávnym rozhodnutím bolo sťaženie zákazu drobného (prevažne krčmového) hazardu. Za predchádzajúcej vlády sa zaviedlo pravidlo, že obec môže všeobecne záväzným nariadením obmedziť hazard na svojom území. Súčasná vláda túto možnosť zásadným spôsobom sťažila, a to tak, že zákazu musí predchádzať petícia aspoň 30% občanov danej obce.  

5. Registrované partnerstvá

V oblasti rodinnej politiky treba SMER-u pripočítať aj jedno veľké plus, a síce, že nepodporili návrh zákona o registrovaných partnerstvách homosexuálov. Odôvodnenie však nebolo principiálne. Ako sa vyjadrili viacerí členovia SMER-u za návrh nehlasovali jednoducho preto, že spoločnosť podľa nich ešte na takýto návrh nie je pripravená. Dôvod na obozretnosť je teda na mieste.

Záver: táto vláda má za jeden rok svojho pôsobenia viacero nesprávnych rozhodnutí v oblasti ochrany práva na život nenarodených detí, ľudských práv a rodinnej politiky. Zdá sa tiež, že niektorí jej členovia pripravujú ďalšie posuny nesprávnym smerom (najmä ministerka Zvolenská). Doterajšie pôsobenie vlády možno preto z tohto hľadiska označiť za neuspokojivé.

 

Podporte článok klikom na vybraliSME (kliknutím na políčko Hlasuj).