Žiadam zasielať HFI správy

Zákon o pomoci tehotným ženám prešiel prvým čítaním. Ako hlasovali poslanci?

Dňa 6. 10. 2021 sa v parlamente hlasovalo o návrhu zákona o pomoci tehotným ženám, ktorý predložila skupina poslancov pod vedením Anny Záborskej. Ide o návrh viacerých zmien, ktoré síce nezastavia zabíjanie nenarodených detí, ale môžu pomôcť v konkrétnych situáciách, aby sa matky rozhodli pre život dieťaťa.

Zákon prešiel do druhého čítania, pričom za návrh hlasovalo 75 poslancov, proti 26 poslancov, zdržalo sa 26, nehlasovali 3. Neprítomných bolo 20 poslancov – z týchto neprítomných by zrejme ešte pribudlo pár hlasov za.

NAPÍŠTE POSLANCOM EMAIL

Napíšte email poslancom. Ak máte k niektorým blízko, osobne ich poznáte, sú z Vášho mesta, krúžkovali ste ich, sú Vám sympatickí, alebo viete, že sú v tejto téme neistí, napíšte im. Poďakujte, ak hlasovali dobre, vyzvite ich na podporu zákona, ak hlasovali zle. Osobný ľudský email Vašimi vlastnými slovami je na nezaplatenie!

Poslanci z koalície sa v Programovom vyhlásení vlády zaviazali zaviesť režim utajeného tehotenstva, ale aj k tomu, že „Vláda SR sa zasadí o ochranu nenarodených detí cez prevenciu interrupcií, a to najmä zlepšením finančnej situácie osamelých matiek a rodín a ďalšími preventívnymi opatreniami.“ Presne o tom je tento návrh!

Nezabudnite prosím ani na opozičných poslancov. Ide o pro-sociálne zákony, prečo by za ne nemali hlasovať aj politici, ktorí sa hlásia k sociálnemu cíteniu?

Email na poslanca je vždy v tvare Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. (s podčiarkovníkom). Email na asistenta je v tvare Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. (s bodkou). Napíšte na oba, nech poslanci vidia, že ich prácu sledujeme. Hlasovať sa bude už o niekoľko dní. Dôležití sú najmä nerozhodnutí poslanci.

A tu je ešte zoznam, kto ako hlasoval v prvom čítaní:

Je to víťazstvo a dobrý signál. No dôležitá je aj skúsenosť z minulého roka, kedy sa hlasovalo o takmer totožnom návrhu zákona – v prvom čítaní v júli 2020 ho podporilo 81 poslancov, v treťom (poslednom) čítaní v októbri 2020 ich bolo o 23 menej. Zákon vtedy neprešiel o jediný hlas. To rozhodujúce hlasovanie nás teda ešte len čaká, zrejme koncom októbra.

Aj preto by som Vás chcel veľmi pekne poprosiť o podporu výzvy poslancom za prijatie tohto zákona. Ak ste ju ešte nepodporili, prosím spravte tak, aby nás bolo čo najviac. Prípadne prepošlite tento email aj Vašim priateľom.

Výzvu môžete podporiť tu: Pomôžte tehotným matkám v núdzi

Patrik Daniška