Žiadam zasielať HFI správy

Lepšie poučenie áno, pochovávanie nie

Ako hlasovali poslanci o zlepšení ochrany života a o pochovávaní potratených detí.

Včera (28.10.2019) parlament konečne posunul do druhého čítania návrh na zlepšenie ochrany života nenarodených detí. Ide o návrh poslankýň SNS Evy Smolíkovej, Magdalény Kuciaňovej a Evy Antošovej, ktorý zavádza pravidlo, aby matka mohla pred potratom vidieť na ultrazvuku svoje dieťa a počuť jeho tlkot srdca, a ktorým sa súčasne aj zakazuje reklama na potraty.

 

Ide o veľmi významné hlasovanie. V tomto parlamente bolo už sedem pokusov zlepšiť ochranu života, no zatiaľ žiadny nevyšiel. Teraz sme sa konečne posunuli dopredu! Ukázalo sa, že zlepšenie ochrany života je možné, a verím, že zákon bude schválený a pani prezidentka ho nebude bojkotovať. Potrat nie je dobrý pre nikoho, nenarodené deti a ich matky si zaslúžia viac.

Zo 128 hlasujúcich poslancov bolo 78 za, 13 proti a 37 sa zdržalo. Tu je prehľad hlasovania poslancov:

Hlasovanie o návrhu SNS o zlepšení ochrany života (prvé čítanie) dňa 28. 10. 2019. Zdroj: NR SR

 

Potratené deti zostanú naďalej odpadom

Druhé dôležité hlasovanie sa týkalo pochovávania potratených detí. Dnešný stav je taký, že ak rodičia nepožiadajú nemocnicu o vydanie potrateného dieťaťa na pochovanie, jeho pozostatky sa spália ako odpad v spaľovni odpadov.

Žiaľ, ministerstvo zdravotníctva si túto zmenu neosvojilo, hoci bola táto požiadavka na ministerstve opakovane predkladaná. Návrh na pochovávanie všetkých potratených detí (namiesto ich spaľovania ako odpadu) podala vo forme pozmeňovacieho návrhu k zákonu o pohrebníctve poslankyňa Anna Verešová.

Zo 129 hlasujúcich poslancov bolo 52 za, 1 proti a 76 sa zdržalo. Tu je prehľad hlasovania poslancov:

Hlasovanie o pozmeňujúcom návrhu Anny Verešovej o pochovávaní všetkých potratených detí dňa 28. 10. 2019. Zdroj: NR SR

 

Zmeny v pochovávaní potratených detí rodičmi

Novela zákona o pohrebníctve z dielne ministerstva zdravotníctva rieši aj niektoré ďalšie ustanovenia, ktoré sa týkajú pochovávania potratených detí na žiadosť rodičov. Zlepšenia sú:

  • nemocnica poskytne rodičom informáciu o  práve pochovať potratené dieťa písomne (doteraz stačilo ústne),
  • zavádza sa štvordňová lehota, v ktorej môžu rodičia požiadať o vydanie pozostatkov potrateného dieťaťa na pochovanie,
  • zmierňujú sa podmienky na prevoz a pochovanie (hĺbka hrobu) potrateného dieťaťa.

Okrem týchto vylepšení novela prináša aj niekoľko komplikácií pre rodičov, ktorí sa svoje potratené dieťa rozhodnú pochovať:

  • nemocnica vydá potratené dieťa len cez pohrebnú službu (doteraz mohli pozostatky prevziať aj rodičia, čo bolo oveľa lacnejšie) a
  • v prípade ak všetky tkanivá po potrate budú použité na bioptické vyšetrenie, rodičia nedostanú žiadne pozostatky na pochovanie.

Ministerstvo navrhovalo tiež znížiť hranicu medzi potratom a narodením mŕtveho dieťaťa z 1000 gramov na 500 gramov hmotnosti dieťaťa (resp. z 28 na 22 týždňov tehotenstva). Je to potrebná zmena, pretože hranica potratu 1000 gramov je zastaraná. Žiaľ výbor NR SR pre zdravotníctvo navrhol toto ustanovenie vypustiť a parlament tento návrh schválil.

Novela súčasne ruší výstavy ľudských tiel Human Body.

 

Článok vyšiel na Postoj.sk