Žiadam zasielať HFI správy

V Bzinciach pod Javorinou sa hralo o život

Bzince pod Javorinou, 15. septembra 2017 – Domáci futbalisti PŠK Bzince pod Javorinou vyhrali v piatok, 15. septembra 2017, v priateľskom zápase nad tímom Gól za život 6:2. Hetrikom sa blysol kapitán domácich Patrik Skovajsa. Tím Gól za život si pripísal dva body vďaka útočníkovi Lukášovi Zacharovi. Futbalové zápasy sú súčasťou projektu Gól za život. Jeho cieľom je komunikovať dôležitú úlohu mužov pri ochrane života nenarodených detí a rozhodovaní sa medzi životom a umelým ukončením tehotenstva.

Iniciátori projektu zo združenia Bratislava za život sú presvedčení, že ochrana života od počatia nie je len vecou ženy a v prípade neželaného tehotenstva nemá žena zostať v rozhodovaní sama. Cieľovou skupinou projektu sú predovšetkým muži vo veku od 15 do 45 rokov v oblastiach Slovenska s najvyšším počtom umelých potratov. Aj prostredníctvom futbalových zápasov chcú autori projektu na mužov apelovať, aby prevzali svoju zodpovednosť, boli matke ich dieťaťa oporou a podieľali sa na rozhodnutí pre život dieťaťa.

„Hlavným heslom nášho projektu je Chlapi bežia, zbabelci utekajú. Podľa nášho názoru totiž ochrana života nenarodeného dieťaťa nie je len vecou ženy a v prípade neplánovaného tehotenstva v tom nemá zostať žena sama. Je na chlapovi, aby jej bol oporou a aby pred spoluzodpovednosťou neutekal,“ povedal Jozef Kozák zo združenia Bratislava za život.

Autori projektu sa rozhodli pre formu vzájomných futbalových zápasov medzi miestnymi futbalistami a tímom Gól za život. „Prostredie dedinského či mestského futbalového štadióna vytvára priestor na komunikáciu témy z mužského pohľadu. Je to miesto, kde sa muži prirodzene stretávajú. Zároveň ponúka možnosť, aby svojich mužov, synov, partnerov prišli povzbudiť aj ich blízki – rodiny či kamaráti. A navyše – mnohí z nás futbal aspoň rekreačne hrávame a je pre nás dôležité, aby nám nechýbal dorast,“ povedal hrajúci kapitán tímu Gól za život Michal Krčméry.

Súčasťou futbalového zápasu v Bzinciach pod Javorinou bol program pre celú rodinu. Najmä deti sa potešili jazde na koníkoch a kúzelníkovi. V prestávke futbalového zápasu prebiehala súťaž otcov so svojimi deťmi v kopaní jedenástky. Aj v tejto disciplíne obstáli domáci lepšie ako hostia. Súťaž vyhral hráč miestneho družstva Rastislav Miškech so synom.

Plánom autorov projektu je podujatie rozšíriť po celom Slovensku, najmä do regiónov s najvyšším počtom umelých ukončení tehotenstva.


Za hostí hrali aj dve futbalistky - Iva Mrvová a Mária Raučinová.


Nástup pred zápasom s deťmi.


Kapitán Gólu za život Michal Krčméry pri rozohrávke.


Domáci hráč Rastislav Miškech v útoku.


Organizátori podujatia: Jozef Kozák pri debate s Natáliou Šepitkovou a Andreou Krajniakovou.


Deti prišiel potešiť kúzelník Ivan.

Foto: Bratislava za život