Žiadam zasielať HFI správy

Prehľad aktivít HFI v roku 2012

Foto: Anton FričInštitút pre ľudské práva a rodinnú politiku sa v priebehu roka 2012 aktívne zasadzoval za ochranu života, ľudských práv a tiež ochranu manželstva a rodiny. Medzi najdôležitejšie aktivity patria tieto:

♦ Kolokvium „Ako chrániť život?“

Jednou z prvých aktivít HFI bolo kolokvium „Ako chrániť život?“, ktoré sa uskutočnilo v rámci Bratislavských Hanusovych Dní. Kolokvium sa konalo 24. apríla v Bratislave a vystúpili na ňom štyria pro-life právnici. Ako už vyplýva z názvu kolokvia, prednášajúci hovorili o súčasnej miere ochrany nenarodeného života na Slovensku a v Európe a tiež  hľadali možnosti ako život lepšie chrániť. Keďže situácia na Slovensku momentálne neumožňuje prijať legislatívny zákaz umelých potratov, obsah príspevkov sa venoval najmä možnostiam ako zmeniť slovenskú legislatívu smerom k lepšiemu pomocou malých postupných krokov. Video nahrávka z kolokvia a tiež texty prednášok sú dostupné na našej webovej stránke.

Skutočný PRIDE

Na jar (máj – jún 2012) sa živo diskutovalo o registrovaných partnerstvách, resp. „manželstvách“ homosexuálov, a to najmä v súvislosti s homosexuálnym pochodom Dúhový Pride. HFI sa do tejto diskusie aktívne zapojilo a upozornilo politikov na manželstvo a jeho skutočný význam a prínos pre spoločnosť. Skutočný PRIDE - otvorená výzva verejným činiteľom na ochranu definície a postavenia manželstva získala podporu 8 629 ľudí, čo nás veľmi potešilo. Keď toto číslo porovnáme s inými petičnými aktivitami, je vidieť, že táto výzva patrí medzi veľmi úspešné.

Po ukončení podpisovej akcie bol text výzvy spolu s informáciou o výsledku podpisovej akcie zaslaný poslancom NR SR, prezidentovi a členom vlády.

Výbor pre LGBTI osoby

V auguste prebiehalo pripomienkové konanie k návrhu Rady vlády zriadiť Výbor pre LGBTI osoby. HFI sa aktívne zapojilo do tohto pripomienkového konania a zaslalo zásadné nesúhlasné stanovisko. V ňom okrem iného argumentovalo, že „Vytvorením priestoru pre presadzovanie LGBT agendy (práve o toto by šlo v prípade zriadenia Výboru pre LGBTI osoby) by štát nevhodným spôsobom zasahoval do celospoločenskej diskusie a porušoval by tak princíp právneho štátu, podľa ktorého sa Slovenská republika neviaže na žiadnu ideológiu. Zriadenie Výboru pre LGBTI osoby by taktiež bolo v rozpore s programovým vyhlásením vlády, podľa ktorého sa vláda zaviazala presadiť dôsledné uplatňovanie základnej zásady Zákona o rodine, podľa ktorej je manželstvo jedinečný zväzok medzi mužom a ženou, ktorý má spoločnosť chrániť a napomáhať jeho dobro.“ Celý text pripomienky je dostupný na našej webovej stránke.

Iniciatíva „Niečo tu nepasuje

V septembri sme spoluorganizovali Otvorenú výzvu na podporu manželstva muža a ženy a jeho výnimočného postavenia v spoločnosti pod názvom „Niečo tu nepasuje“. K výzve sa pripojilo viac ako dve desiatky občianskych združení, inštitúcií a organizácií, ktoré zastupujú približne 150 000 občanov. V texte výzvy sa zdôrazňuje, že „Prosperujúca spoločnosť nemôže existovať a rozvíjať sa bez zodpovedných ľudí, ktorí si chcú založiť rodiny a odovzdávať život svojim deťom. Rodina založená na manželstve od nepamäti zabezpečuje takéto odovzdávanie života z generácie na generáciu a riadnu výchovu detí. Vďaka svojmu výnimočnému prínosu si manželstvo ako základné ľudské dobro zasluhuje priznanie výnimočného postavenia a ochranu zo strany spoločnosti.

Zároveň sme vyzvali všetkých poslancov NR SR, premiéra a celú vládu na prijatie ústavného zákona, ktorý ochráni definíciu manželstva ako zväzku muža a ženy, ako aj jeho výnimočné postavenie v spoločnosti.

Celý text výzvy je možné nájsť tu.

V rámci iniciatívy „Niečo tu nepasuje“ sa konalo v utorok 11. septembra verejné zhromaždenie, ktoré prišlo pred parlament podporiť približne 300 ľudí.  Medzi účastníkmi zhromaždenia bolo mnoho mladých ľudí  a rodín s deťmi. Zhromaždenie svojou účasťou podporili aj viacerí poslanci NR SR. Zástupcov iniciatívy „Niečo tu nepasuje“ prijali aj na poslaneckých kluboch OĽaNO a KDH. Video zo zhromaždenia a ďalšie informácie o tejto iniciatíve môžete nájsť tu.

Diskusie prostredníctvom blogov a článkov a vystúpení v médiách

Okrem vyššie uvedených aktivít sme sa snažili komentovať dianie v oblasti ochrany života, ľudských práv a manželstva muža a ženy prostredníctvom blogov, článkov a vystúpení v médiách. Väčšina výstupov  je dostupná na našej webovej stránke. Okrem toho predseda HFI Patrik Daniška vystúpil aj v slovenských televíziách a  internetových médiách ako .týždeň/ rozhovory dňa. Náš spolupracovník Juraj Šúst diskutoval o ochrane manželstva medzi mužom a ženou aj v Slovenskom rozhlase.