Žiadam zasielať HFI správy

Gól za život ukončil sezónu v Radošovciach

Radošovce, 14. október 2017 – Tretí Gól za život v tejto sezóne sa stretol s mimoriadne pozitívnymi reakciami. Hoci domáci futbalisti z klubu TJ Chvojničan Radošovce prehrali v sobotu 14. októbra v priateľskom zápase nad tímom Gól za život 0:1, nálada domácich fanúšikov na tribúne bola veselá. Možno aj vďaka skutočne vyrovnanej hre na oboch stranách. Tím Gól za život skóroval vďaka dobre mierenej strele Simona Najara.

Futbalové zápasy sú súčasťou projektu Gól za život. Jeho cieľom je komunikovať dôležitú úlohu mužov pri ochrane života nenarodených detí a rozhodovaní sa medzi životom a umelým ukončením tehotenstva. Organizátori počas tejto sezóny okrem Radošoviec už odohrali zápasy s miestnymi futbalistami vo Vištuku a v Bzinciach pod Javorinou.

Iniciátori projektu zo združenia Bratislava za život sú presvedčení, že ochrana života od počatia nie je len vecou ženy a v prípade neželaného tehotenstva nemá žena zostať v rozhodovaní sama. Cieľovou skupinou projektu sú predovšetkým muži vo veku od 15 do 45 rokov v oblastiach Slovenska s najvyšším počtom umelých prerušení tehotenstva. Aj prostredníctvom futbalových zápasov chcú autori projektu na mužov apelovať, aby prevzali svoju zodpovednosť, boli matke ich dieťaťa oporou a podieľali sa na rozhodnutí pre život dieťaťa.

Hlavným heslom nášho projektu je Chlapi bežia, zbabelci utekajú. Podľa nášho názoru totiž ochrana života nenarodeného dieťaťa nie je len vecou ženy a v prípade neplánovaného tehotenstva v tom nemá zostať žena sama. Je na chlapovi, aby jej bol oporou a aby pred spoluzodpovednosťou neutekal,“ povedal Jozef Kozák zo združenia Bratislava za život.

Autori projektu sa rozhodli pre formu vzájomných futbalových zápasov medzi miestnymi futbalistami a tímom Gól za život. „Prostredie dedinského či mestského futbalového štadióna vytvára priestor na komunikáciu témy z mužského pohľadu. Je to miesto, kde sa muži prirodzene stretávajú. Zároveň ponúka možnosť, aby svojich mužov, synov, partnerov prišli povzbudiť aj ich blízki – rodiny či kamaráti. A navyše – mnohí z nás futbal aspoň rekreačne hrávame a je pre nás dôležité, aby nám nechýbal dorast,“ povedal hrajúci kapitán tímu Gól za život Michal Krčméry.

Súčasťou futbalového zápasu v Radošovciach bolo aj vystúpenie kúzelníka Ivana, ktorý rozveselil nielen deti, ale aj ich rodičov. V prestávke futbalového zápasu, ako je už pri Góle za život zvykom, prebiehala súťaž otcov so svojimi deťmi v kopaní jedenástky.

Autori projektu chcú podujatie rozšíriť po celom Slovensku, najmä do regiónov s najvyšším počtom umelých ukončení tehotenstva. Už teraz sa tešia na ďalšiu futbalovú sezónu. Gól za život začne opäť na jar.

Gól za život je projektom iniciatívy Bratislava za život, ktorá pôsobí v rámci pro-life aktivít Spoločenstva Ladislava Hanusa, v spolupráci s Inštitútom pre ľudské práva a rodinnú politiku. Bratislava za život už organizovala dva pro-life pochody v Bratislave, a tiež bola súčasťou organizačného tímu Národného pochodu za život, ktorý sa konal v Bratislave v roku 2015.

 

 

Foto: Bratislava za život